Στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 17/5/2010 η προγραμματισμένη Ημερίδα με θέμα «Οι επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στην Θράκη και το Αιγαίο – εθνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές» με τη συνδιοργάνωση της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

Εισηγητές ήταν οι κ.κ.: Μιχαήλ Δεκλερής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., Ιωάννης Τέντες, Αν. Καθηγητής Βιοχημείας στο τμήμα Ιατρικής του Δ.Π.Θ., Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Χημικός Μηχανικός – Υγιεινολόγος, Θοδωρής Τσιμπίδης, Δ/ντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ”.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και Οικολογικών Οργανώσεων, καθώς επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων από: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Οι συμμετέχοντες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου, θεωρώντας ότι ο αγωγός δεν έχει να προσφέρει κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος στη χώρα μας. Επίσης, παρουσιάστηκε και αναλύθηκε με λεπτομέρεια το τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο που επιφυλάσσεται για το Αιγαίο και τις τοπικές κοινωνίες από ενδεχόμενη κατασκευή του αγωγού, ακυρώνοντας και το τελευταίο επιχείρημα που συνδέει τη λειτουργία του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη με την προώθηση εθνικών συμφερόντων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, έγινε κοινά αποδεκτό ότι το ζήτημα του πετρελαιαγωγού άπτεται του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του θα εκτείνονται σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, επηρεάζοντας τα παράκτια κράτη.

Η παρουσία στην ημερίδα των τοπικών κοινωνιών, συλλόγων & φορέων από τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου απέδειξε ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται πλέον την πραγματική διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αγωνίζονται στην πράξη για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΒΡΟΥ

ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ