Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρότυπη Ωκεανογραφική Άσκηση 2008, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α. στο ανατολικό Αιγαίο. Επί δέκα ημέρες, και σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Cardiff της Ουαλίας και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, μελέτες και αναλύσεις σε έξι θεματικές περιοχές της φυσιολογίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ταυτόχρονη πρακτική εφαρμογή στα αντίστοιχα ερευνητικά πεδία. Η πολυπληθής ερευνητική και επιστημονική ομάδα, που αποτελείτο, εκτός από το ερευνητικό δυναμικό του Αρχιπελάγους και από 50 ερευνητές και φοιτητές ειδικευμένους στην επιστήμη της θαλάσσιας εργάστηκε αεικίνητα και παρήγαγε σημαντικό έργο, που θα αξιοποιηθεί στην προσπάθεια της Οργάνωσης για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου στο σύνολό της.

Οι έρευνες, που εντάχθηκαν στις πάγιες και τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες του Αρχιπελάγους, ξεκίνησαν από τον ερευνητικό σταθμό της Οργάνωσης στο βορειοανατολικό άκρο της Ικαρίας, και κάλυψαν με την αρωγή τεσσάρων σκαφών το ωκεανογραφικό πεδίο που έχει δημιουργήσει το Αρχιπέλαγος μέχρι τη νότια Σάμο.

Τα πρώτα συμπεράσματα που συνήγαγε η επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης, καθώς οι δραστικές αλλαγές που υφίστανται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι θαλάσσιοι οικοτόποι της περιοχής του ανατολικού Αιγαίου έρχονται να πιστοποιήσουν την ανησυχία που σταθερά εκφράζει το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α. για την υποβάθμιση των ελληνικών θαλασσών και των οικοσυστημάτων που τις περιβάλλουν.

Εν τούτοις, ο συνεργισμός ποικίλων επιστημονικών ειδικοτήτων και η χρήση αντίστοιχων μέσων υψηλής τεχνολογίας βοήθησε σε ένα πρώτο στάδιο στην αρτιότερη καταγραφή και ανάλυση δεδομένων, ενώ αδιαμφισβήτητα, η συγκριτική μελέτη των εν λόγω στοιχείων σε δεύτερο επίπεδο θα ενισχύσει καίρια τις δράσεις που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος στον τομέα της βιολογικής χαρτογράφησης για τον καθορισμό αλιευτικών πεδίων και στη μελέτη για τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Αναλυτικότερα, οι ομάδες εργασίας που έδρασαν στο ερευνητικό πεδίο βοήθησαν στη συλλογή χρήσιμων δεδομένων και στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων:

Η επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους έχει ήδη προχωρήσει στην ανάλυση των δεδομένων που παράχθηκαν στο πλαίσιο της Ωκεανογραφικής Άσκησης 2008, τα οποία θα αξιοποιηθούν στις δράσεις προστασίας της Οργάνωσης. Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες η 30μελής ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους πρόκειται να συνεχίσει την έρευνα σε αυτούς τους τομείς. Παράλληλα, με τη βοήθεια του ερευνητικού σκάφους Νηρέας, το “perpetuum mobile” του Αρχιπελάγους, θα συνεχιστούν τα ερευνητικά ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες. Ο στόχος είναι διττός:

  1. η  συγκέντρωση δεδομένων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή κατανόηση των θαλάσσιων οικοτόπων και των παραγόντων που τους απειλούν, και     
  2. η διεύρυνση του κύκλου επαφών με τοπικές κοινωνίες και επίσημους φορείς, ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες πολιτικές αειφόρου διαχείρισης.

Αφήστε μια απάντηση