Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, για 12η συνεχή χρονιά η Ωκεανογραφική Άσκηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το Τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ Ουαλίας.

Με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου – Φούρνων – Ικαρίας, με τα 2 σκάφη του Αρχιπελάγους «Aegean Explorer» και «Πηνελόπη» και με σύγχρονο ωκεανογραφικό εξοπλισμό, έγιναν οι παράλληλες καταγραφές με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης των οικοσυστημάτων και των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει σε αυτά η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αυτές οι δράσεις που προσφέρουμε σε πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια συμβάλλουν στο να ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας και του Αιγαίου στον παγκόσμιο χάρτη πεδίων εφαρμοσμένης επιστημονικής εκπαίδευσης στις περιβαλλοντικές επιστήμες.

Οι κοινές ωκεανογραφικές ασκήσεις στοχεύουν, πέρα από το να προσφέρουν γνώση και κατάρτιση στη νέα γενιά επιστημόνων, να εμπνεύσουν με ιδεολογία πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος αυτούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα προβλήματα που δημιουργούν οι γενιές μας.