Σαράντα ερευνητές και φοιτητές, εξειδικευμένοι στην επιστήμη της θαλάσσιας βιολογίας, έφτασαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, στην ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Πρόκειται να συνεργαστούν με την 20μελή ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους που εργάζεται μόνιμα στην περιοχή με σκοπό να μελετήσουν το μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Όπως κάθε χρόνο από το 2007, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ διοργάνωσε και εφέτος ωκεανογραφική άσκηση, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Cardiff της Ουαλίας. Η συγκεκριμένη άσκηση έχει ενταχθεί εδώ και 6 χρόνια στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη του Πανεπιστημίου του Cardiff. Στα πλαίσια αυτής, εκατοντάδες φοιτητές έχουν συμμετάσχει στις δράσεις εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης στη Σάμο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, όπου δραστηριοποιείται το Αρχιπέλαγος.

Το Αρχιπέλαγος έχει ήδη υπογράψει σχετικά μνημόνια συνεργασίας με κορυφαία πανεπιστήμια από την Ευρώπη και την Αμερική για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών στις ερευνητικές βάσεις που διατηρεί στο ανατολικό Αιγαίο. Αυτή την περίοδο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι υποδομές του Ινστιτούτου – κτηριακές εγκαταστάσεις, ερευνητικό σκάφος κ.α. – έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν σταδιακά οι δραστηριότητες εφαρμοσμένης εκπαίδευσης στο Αιγαίο. Οι απαιτούμενες εργασίες πραγματοποιούνται από το Αρχιπέλαγος με πολυετή προσπάθεια, αυτοχρηματοδότηση και προσωπική εργασία. Παράλληλα,σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεχίζεται το SamosProject και η επισκευή του Μανιακείου κτηρίου στο Βαθύ, η οποία επίσης αυτοχρηματοδοτείται σταδιακά από το Αρχιπέλαγος, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Σάμου ως προορισμό για την εξειδικευμένη εκπαίδευση επιστημόνων.

Η Ωκεανογραφική Άσκηση θα γίνει με παράλληλη χρήση δύο ερευνητικών σκαφών και περιλαμβάνει:

Η ωκεανογραφική άσκηση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους επιστήμονες και φοιτητές, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στο πεδίο και θα μελετήσουν το μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου, αλλά και για το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, που θα συλλέξει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα για την κατάσταση των οικοσυστημάτων. Κατά τη διάρκεια της φθινοπώρου και του χειμώνα, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου θα συνεχίσει την έρευνα και τη συλλογή δεδομένων, ώστε να αναπτύξει στρατηγικές διαχείρισης και προστασίας, πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Αφήστε μια απάντηση