Αμέσως μετά την ιδιαίτερα επιτυχή ολοκλήρωση της Ωκεανογραφικής Άσκησης σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex, κατέφθασαν στη Σάμο 32 τελειόφοιτοι φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές του Τμήματος Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας.

Για 12η χρονιά υλοποιείται στο Αιγαίο η κοινή εκπαιδευτική Ωκεανογραφική Άσκηση του Πανεπιστημίου Cardiff με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας.

Έπειτα από μία ημέρα που αφιερώθηκε στο συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ξεκίνησαν οι παράλληλες καταγραφές από 2 σκάφη του Αρχιπελάγους και σύγχρονο ωκεανογραφικό εξοπλισμό.

Η εβδομάδα αυτή επικεντρώνεται στην πολυεπίπεδη έρευνα και συλλογή δεδομένων στο ανοιχτό πέλαγος από τους ειδικευμένους επιστήμονες των δύο φορέων.

Παράλληλα οι τελειόφοιτοι φοιτητές εκπαιδεύονται, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα σχετικά πρωτόκολλα έρευνας που έχουν αναπτύξει από κοινού το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.