Στα μέσα Οκτωβρίου, ο σκηνοθέτης Juliano Ribeiro Salgado, μαζί με συνεργείο κινηματογράφησης της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ντοκιμαντέρ Film Concept Associes, εργάστηκαν στα Β. Δωδεκάνησα για τη δημιουργία δύο ντοκιμαντέρ, με αφορμή το υπό δημιουργία Εθνικό Πάρκο Βορείου Δωδεκανήσου. Σε συνεργασία με τo Αρχιπέλαγος, ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα για τα δύο ντοκιμαντέρ με θέμα το μοναδικό θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της Β. Δωδεκανήσου, παρουσιαζόμενο μέσα από τη δράση προστασίας του Αρχιπελάγους.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ έχει θέμα το μοναδικό θαλάσσιο πλούτο της Β. Δωδεκανήσου, καθώς και για τον τρόπο καταγραφής της παράκτιας βιοποικιλότητας από τους επιστήμονες του Αρχιπελάγους. Για το επεισόδιο αυτό οι υποβρύχιες λήψεις έγιναν στις νησίδες γύρω από τους Αρκιούς και την Πάτμο. Το δεύτερο επεισόδιο έχει θέμα τη ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία των βραχονησίδων του Αιγαίου και την ανάγκη προστασίας τους. Εστιάστηκε στη νησίδα Aνυδρο βόρεια της Πάτμου, καθώς και στα σπάνια είδη πουλιών που αναπαράγονται στις νησίδες την εποχή αυτή.

Τα ντοκιμαντέρ αυτά θα αποτελέσουν μέρος της σειράς Sentinelles de la Nature, και προβληθούν στις αρχές του 2006 από το TF1 ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια, από το καλωδιακό κανάλι Ushuaia TV και από άλλα ευρωπαϊκά καλωδιακά κανάλια. Με τον τρόπο αυτό, ο μοναδικός φυσικός πλούτος της Β. Δωδεκανήσου θα γίνει γνωστός σε χιλιάδες ανθρώπους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Tα ντοκιμαντέρ αυτά πιθανόν να προβληθούν και από την ελληνική τηλεόραση.