Μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες των μελών της Οργάνωσης, αρκετές “δόσεις”, αλλά και με την ανεκτίμητη βοήθεια φίλων, ο Νηρέας, το νέο σκάφος του Αρχιπελάγους ξεκίνησε τα ερευνητικά του ταξίδια στις θάλασσες του Αιγαίου.

Η πλώρη αρχικά στράφηκε προς τη Σάμο, αλλά και τους Αρκιούς και το Μαράθι όπου το Αρχιπέλαγος διατηρεί αντίστοιχους ερευνητικούς σταθμούς.

Το πλήρωμα προχώρησε στην εκ νέου ενεργοποίηση και στην προετοιμασία των σταθμών για την εγκατάσταση ερευνητικού προσωπικού κατά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες.

Η εν λόγω περιοχή αποτελεί ήδη Μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, που θεσμοθετήθηκε έπειτα από μελέτη που υλοποίησε αφιλοκερδώς το Αρχιπέλαγος. Άμεσος στόχος για την περιοχή είναι η συγκριτική μελέτη δεδομένων βιολογικής χαρτογράφησης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας με τα αντίστοιχα στοιχεία που λαμβάνονται μέσω δορυφορικής απεικόνισης. Η προσπάθεια αυτή που πραγματοποιεί αφιλοκερδώς το Αρχιπέλαγος εδώ και 2 έτη σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία δορυφορικών εφαρμογών Planetek και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, στοχεύει στο να αποτελέσει το συγκεκριμένο εγχείρημα οδηγό για τον καθορισμό των θαλάσσιων λιβαδιών και, κατ’ επέκταση, αλιευτικών πεδίων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.