Ένα καινούργιο πρότυπο πανεπιστημιακό μάθημα «Ωκεανογραφίας & Εφαρμοσμένης Θαλάσσιας Προστασίας» ξεκίνησε αυτές τις ημέρες στο Αρχιπέλαγος. Είναι υποχρεωτικό διδακτέο μάθημα για τους τελειόφοιτους Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex Βρετανίας, που θα διδάσκεται από φέτος και κάθε χρόνο στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο: στη Σάμο, τους Λειψούς και την Ικαρία.

Για το σχεδιασμό αυτού του νέου μαθήματος πεδίου, χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Essex. Επικεντρώνεται σε πολλούς τομείς όπως η αλιευτική και η ωκεανογραφική έρευνα, η έρευνα στη θαλάσσια ρύπανση, η βιολογική χαρτογράφηση προστατευόμενων οικοτόπων και η καταγραφή των θαλάσσιων θηλαστικών.

img_6121

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, μας έχει εντυπωσιάσει το καλό επίπεδο αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των φοιτητών, σχετικά με την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο να συνεργαζόμαστε με επιστήμονες που έμπρακτα εμπνέουν τη νέα γενιά επιστημόνων.