Απελευθερώθηκε έπειτα από παραμονή 12 ημερών στη βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, νεαρός μπούφος (Bubo bubo) που είχε βρεθεί χτυπημένος στον Όρμο Μαραθοκάμπου. Ο μπούφος, αποτελεί το μεγαλύτερο νυχτόβιο αρπακτικό της Ευρώπης. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ζώο που μπορεί να φτάσει τους 75 πόντους σε ύψος. Φωλιάζει συνήθως σε οπές δένδρων και βράχων και αναζητά τη τροφή του (μικρά θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και μικρά πτηνά) κατά το σούρουπο και την αυγή.

Το τραυματισμένο ζώο, το οποίο χτυπήθηκε από κοράκια κατά τη διάρκεια της μέρας (περίοδος κατά την οποία το νυχτόβιο πτηνό δεν συνηθίζει να εκτίθεται) έφεραν κάτοικοι της περιοχής στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους.

Κατά τη διάρκεια περίθαλψης του ζώου λάβαμε πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές από τον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης της Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, οι οποίες ήταν καθοριστικές για την επιτυχή επανένταξη του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον.

Σε όλες τις περιπτώσεις περίθαλψης κάποιου τραυματισμένου ζώου, το Αρχιπέλαγος διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με Οργανώσεις που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ όπου απαιτείται εξειδικευμένη αγωγή και φροντίδα κινούμε τις απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταφορά του ζώου σε κατάλληλα κέντρα αποκατάστασης.

Η ευαισθητοποίηση που εμφανίζει ο κόσμος είναι ενδεικτική της αλλαγής που παρατηρείται στη συμπεριφορά και νοοτροπία των κατοίκων. Αρχίζει πλέον και γίνεται κατανοητή η σημασία και η ανάγκη προστασίας της άγριας πανίδας του νησιού, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη συχνότητα με την οποία επικοινωνεί ο κόσμος με το Αρχιπέλαγος για παρόμοια περιστατικά. Παράλληλα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης που έχει η προστασία της άγριας πανίδας με την υγεία και ισορροπία των οικοσυστημάτων και προφανώς των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά.