Μετά την εξασθένιση των βοριάδων στο Αιγαίο μέσα στη νύχτα, πρέπει, παρά την αργία της εθνικής επετείου, να αξιοποιήσουμε τις καλές καιρικές συνθήκες. Έτσι σήμερα το πρωί ξεκίνησε μια νέα ερευνητική αποστολή για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μιας και η προστασία των ελληνικών θαλασσών δεν γνωρίζει εθνικές επετείους ή αργίες!
Τα δύο μας σκάφη, «Aegean Explorer» και «Πηνελόπη», ξεκίνησαν από το λιμάνι των Λειψών με πορεία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο. Τις επόμενες ημέρες το πλήρωμα του «Πηνελόπη» θα επικεντρωθεί στην καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών, ενώ το πλήρωμα του «Aegean Explorer» θα συνεχίσει τον εντοπισμό και χαρτογράφηση των υφάλων κοραλιγενών ροδοφυκών. Τα τελευταία αποτελούν μέρος μίας πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας που στοχεύει στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας η οποία υπαγορεύει ότι σε αυτά τα ευαίσθητα προστατευόμενα οικοσυστήματα πρέπει να οριστούν ζώνες απαγόρευσης της αλιείας με συρόμενα εργαλεία, δηλαδή με μηχανότρατες.
Η πολυμελής ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους θα περάσει τις επόμενες μέρες εν πλω, αξιοποιώντας κάθε φθινοπωρινή ημέρα όπου οι καιρικές συνθήκες μας επιτρέπουν να δουλεύουμε εν πλω, καθώς κάθε δράση μπορεί να κάνει τη διαφορά για την προστασία των θαλασσών μας