“Μικροπλαστικά στο Αιγαίο” ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με βάση την έρευνα που υλοποιεί από το 2009 το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την εκτίμηση της έκτασης της μικροπλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες.
Με βάση την περιγραφή της σπάνιας βιοποικιλότητας της Μεσογείου, παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στη δημόσια υγεία. Παρουσιάζονται οι αντιθέσεις: η σπάνια ομορφιά των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η τραγωδία της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά, αλλά και της εγκληματικής «διαχείρισης» των απορριμμάτων.
Η ρύπανση των θαλασσών μας από πλαστικά και μικροπλαστικά αυξάνεται ανησυχητικά όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη.
Παρά τις επικοινωνιακές εξαγγελίες των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών και τις γυαλιστερές καμπάνιες, το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης αντιμετωπίζεται κυρίως επικοινωνιακά και ελάχιστα στην ουσία του. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν, καθώς η καταστροφή που προκαλούμε θα αποτελέσει μία βαριά κληρονομιά για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ

Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ του Robert S Miller/ Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”