Εχθές προβλήθηκε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον επεισόδιο της εκπομπής Ορίζοντας “Μία καλή ψαριά” με τον Σωτήρη Δανέζη, στο Μega Channel.

Μια εξαιρετική δουλειά, η οποία προσέγγισε ουσιαστικά, με αντικειμενικότητα και γνώση, το ευαίσθητο θέμα της υπεραλίευσης στις ελληνικές θάλασσες, παρουσιάζοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Ακούσαμε από το στόμα των πλοιοκτητών της βιομηχανικής αλιείας να δηλώνουν ότι οι ψαριές τους κυμαίνονται στον 1.5 τόνο ημερησίως , την ίδια στιγμή που οι παράκτιοι ψαράδες ενός ολόκληρου νησιώτικου συμπλέγματος, θα χρειαστούν πολλούς μήνες για να βγάλουν όλοι μαζί 1.5 τόνο!

Εντυπωσιακό επίσης είναι, πως η ολική καταστροφή των παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων που προκαλούν τα σκάφη της βιομηχανικής αλιείας, περιγράφεται από τους ίδιους ως ένα «όργωμα του βυθού» προκειμένου να «αυξηθεί η παραγωγικότητα του». Είναι προσβολή για τη νοημοσύνη όλων μας και ενδεικτικό της ποιότητας που χαρακτηρίζει, όχι το σύνολο, αλλά την πλειονότητα των πλοιοκτητών και των απασχολούμενων στον κλάδο της μέσης αλιείας, να θεωρούν ότι μπορούν να παραπληροφορούν και να εμπαίζουν τους πολίτες αυτής της χώρας.

Το Αρχιπέλαγος δίνει και θα συνεχίσει να δίνει με μεγαλύτερη ένταση, έναν πραγματικό και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην καταστροφή των οικοσυστημάτων των θαλασσών μας. Στον αγώνα αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε την ενεργή συμμετοχή όλων όσων νοιάζονται για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων των θαλασσών μας – όσων δηλαδή έχουν απομείνει!

Εάν δεν είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το χθεσινό επεισόδιο, αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας και να δείτε μία εκπομπή με άποψη και ιδιαίτερη αισθητική, που σπάνια παρακολουθούμε στην ελληνική τηλεόραση.

http://www.megatv.com/orizontas/default.asp…