Τα 3 εκπαιδευτικά-ερευνητικά σκάφη του Αρχιπελάγους, αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τη Σάμο προς τους Λειψούς, με 40-μελή διεθνή ομάδα: πλήρωμα, επιστήμονες και μαθητές.
Συμμετέχουν σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσής στην εφαρμοσμένη έρευνα που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το διεθνή φορέα Operation Wallacea.
Μετά τον πρώτο κύκλο μαθημάτων στην ερευνητική βάση της Σάμου, η εκπαίδευση συνεχίζεται στα μικρονήσια της βορείου Δωδεκανήσου και τον ερευνητικό σταθμό του Αρχιπελάγους στους Λειψούς. Η εκπαίδευση αποτελείται από ένα συνδυασμό θεωρητικών μαθημάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες, σε συνδυασμό με δραστηριότητες εφαρμοσμένης έρευνας πεδίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σάμο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, καταγραφή των πληθυσμών των πουλιών τα χαράματα, υποβρύχια χαρτογράφηση βιοποικιλότητας μέσω κατάδυσης, καταγραφή των πληθυσμών του Χρυσού Τσακαλιού με σύγχρονα οπτικό-ακουστικά μέσα, μελέτη των πληθυσμών του Μεσογειακού χαμαιλέοντα, αλλά και των ερπετών και αμφιβίων γενικότερα. Παράλληλα εκπαιδεύονται και αποκτούν δίπλωμα αυτόνομης κατάδυσης με εξειδίκευση στη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας.
Στα βόρεια Δωδεκάνησα, στους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Μαράθι, η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην καταγραφή των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών, τη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας με τη χρήση kayak εξοπλισμένων με structure scanner βυθού και υποβρύχιες κάμερες, τη υποβρύχια καταγραφή της βιοποικιλότητας στα λιβάδια Ποσειδωνίας καθώς και τη συμμετοχή σε καταγραφές πληθυσμών πουλιών, ερπετών και εντόμων.
Αυτή η προσπάθεια του Αρχιπελάγους αποδεικνύει έμπρακτα πως η προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερης φύσης μας αποτελεί σταθερή αξία για τη βιωσιμότητά μας. Η σπάνια ελληνική βιοποικιλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πόλο έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Προϋπόθεση όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε και εμείς οι ίδιοι, ότι έχουμε μια τεράστια τύχη και μία μεγάλη ευθύνη να διαφυλάξουμε αυτή την ιδιαίτερη, παγκόσμια, φυσική κληρονομιά που χαρακτηρίζει τις θάλασσές μας.