Μέλη του Αρχιπελάγους στον Περσικό Κόλπο για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη σαουδαραβική κυβέρνηση σε θέματα αλιείας
Μέλη του Αρχιπελάγους, βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία προσκεκλημένοι του αρμόδιου υπουργείου για θέματα αλιευτικής πολιτικής. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Dammam, στις ακτές του Περσικού συζητήθηκαν με στελέχη του υπουργείου τα τρέχοντα και δυνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλάδος της αλιείας και τα ιχθυαποθέματα στην περιοχή και εξετάστηκε το ενδεχόμενο αλιευτικής έρευνας και βιολογικής χαρτογράφησης του περσικού κόλπου από την επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους.
Κατά την παραμονή μας στο Dammam προχωρήσαμε επίσης στην παρατήρηση και προκαταρκτική καταγραφή του αλιευτικού στόλου, των πρακτικών αλιείας, καθώς επίσης και στην ποσοτική – ποιοτική εκτίμηση της αλιευτικής παραγωγής στην περιοχή. Η έκπληξη ήταν πραγματικά μεγάλη και ευχάριστη, τόσο για την καλή κατάσταση της αλιείας (παρά την υποβάθμιση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα παράκτια οικοσυστήματα της περιοχής), όσο και για τη μεθοδικότητα και προνοητικότητα με την οποία προσεγγίζονται τα θέματα της αλιείας και της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τις αρμόδιες αρχές.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς θεωρώντας ότι ο κλάδος της αλιείας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη Σαουδική Αραβία πράττουν τα μέγιστα για να θωρακίσουν τη βιωσιμότητα του και επενδύουν αρκετά στην επιστημονική έρευνα, με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη της αειφόρου αλιείας και τη διασφάλιση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η συμμετοχή στην έρευνα με στόχο την εφαρμογή μέτρων αειφόρου θαλάσσιας διαχείρισης στην περιοχή του Κόλπου του Περσικού στη Σαουδική Αραβία, αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για το Αρχιπέλαγος. H συγκεκριμένη περιοχή, αποτελεί μία από τις λιγότερο μελετημένες θαλάσσιες περιοχές παγκοσμίως, ενώ παρά την υποβάθμιση που έχει δεχθεί έως σήμερα στηρίζει ακόμα πλούσια ιχθυαποθέματα, παραγωγική αλιεία, σημαντικούς πληθυσμούς από σπάνια είδη όπως το είδος Θαλάσσια Αγελάδας – γνωστό και ως Dugong (Dugon dugon) -, καθώς επίσης και μεγάλες εκτάσεις από κοραλλιογενείς ύφαλους, μαγκρόβια δάση, και θαλάσσια λιβάδια.