Οι δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από μία πραγματικά βιώσιμη θαλάσσια οικονομία που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία των νησιωτικών περιοχών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου συνεδρίου THALATTA, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σαντορίνη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των νησιών μέσα από την αξιοποίηση των πραγματικών συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, Αναστασία Μήλιου, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «To Αιγαίο ως Πεδίο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: Η Γνώση στηρίζει την Προστασία και την Ανάπτυξη».
Πιο συγκεκριμένα, η κα Μήλιου αναφέρθηκε στη δεκαπενταετή εμπειρία του Αρχιπελάγους για την προσέλκυση ξένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και φοιτητών στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι συμβάλλουν στην εξειδικευμένη έρευνα και τις δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ παράλληλα στηρίζουν έμμεσα τις τοπικές οικονομίες καθ’ολη τη διάρκεια του χρόνου.
Ταυτόχρονα, η διευθύντρια έρευνας του Αρχιπελάγους υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των συνεργασιών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Όπως σημείωσε αυτές οι πολυπληθείς επιστημονικές ομάδες που επισκέπτονται τις ερευνητικές μας βάσεις στο Αιγαίο, όλο τον χρόνο, μελετούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών, ενώ συγχρόνως παράγουν σημαντικό έργο το οποίο αξιοποιείται για την προστασία της .
Το συνέδριο THALATTA 2014 εστίασε, μεταξύ άλλων, και στα προβλήματα του νησιού της Σαντορίνης. Όπως κατέστη σαφές από τους περισσότερους συνέδρους, παρά τα σπάνια οικοσυστήματα της περιοχής, δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες ενέργειες για την υιοθέτηση νέων μοντέλων τουρισμού τα οποία θα επικεντρώνονται στα φυσικά οικοσυστήματα και τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, τέλος, στο Sea Diamond, το οποίο επτά και πλέον χρόνια μετά το ναυάγιό του, παραμένει στο βυθό της Καλντέρας, αποτελώντας τοξική βόμβα- ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο οι κρατικές αρχές εθελοτυφλούν.