Η λαθροθηρία ωδικών πτηνών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που καταγράφουμε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο. Υφίσταται σε όλη την Ελλάδα και ιδίως στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη μετανάστευση πουλιών.
Πρόκειται για ένα εκτεταμένο, παράνομο και ανήθικο λαθρεμπόριο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σοβαρά από τις αρχές, γι’ αυτό και συνεχίζεται, έχοντας τα τελευταία χρόνια κατά περιοχές αυξητική τάση. Τα πουλιά αυτά, είτε τοποθετούνται σε κλουβιά και πωλούνται για λόγους διακόσμησης- ψυχαγωγίας (…!), είτε σύμφωνα μία νέα μόδα πωλούνται ως πολύ ακριβά εδέσματα σε gourmet εστιατόρια (π.χ. σε εστιατόρια της Κύπρου το κόστος φτάνει τα 80 ευρώ ανά μερίδα).
Τις προηγούμενες ημέρες, ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, εντόπισαν άλλο ένα περιστατικό λαθροθηρίας στην περιοχή της ΝΑ Σάμου, στο πλαίσιο καταγραφής των πληθυσμών μεταναστευτικών πουλιών κατά το ξημέρωμα.
Συγκεκριμένα εντόπισαν έναν άντρα που αιχμαλώτιζε μικροπούλια (καρδερίνες, μαυροσκούφηδες κλπ), χρησιμοποιώντας ξόβεργες. Για το περιστατικό αυτό, οι ερευνητές ειδοποίησαν τη θηροφυλακή και με την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του θηροφύλακα κ. Κοντοριάνου, ο λαθροθήρας συνελήφθη με τη διαδικασία αυτόφωρου και εν συνεχεία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Η δίκη έγινε άμεσα και του επιβλήθηκε η ανάλογη ποινή, ενώ τα ωδικά πτηνά απελευθερώθηκαν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69 -ΦΕΚ Α’7), η λαθροθηρία πουλιών, ανάλογα με την περίπτωση, τιμωρείται ακόμα και με άμεση φυλάκιση 2 ετών, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης ή εξαγοράς.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Έχουμε ενδείξεις και πληροφορίες για δραστηριότητα λαθροθήρων και σε άλλες περιοχές τις οποίες και παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με αναφορά της Birdlife International υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια πτηνών σκοτώνονται κάθε χρόνο παράνομα, ή παγιδεύονται σε ξόβεργες στη Μεσόγειο. Το 45% των λαθραίων θηραμάτων στη Μεσόγειο αποτελείται από μαυροσκούφηδες, ενώ η Ελλάδα κατέχει την «τρίτη θέση» στο παράνομο κυνήγι καρδερίνων. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 704.000 πουλιά σκοτώνονται παράνομα στην Ελλάδα κάθε χρόνο.
Στόχος του Αρχιπελάγους είναι να συμβάλλει ώστε να εξαλειφθεί η λαθροθηρία. Η δράση μας καλύπτει κυρίως τις περιοχές του αν. Αιγαίου που έχουμε τη δυνατότητα να εποπτεύουμε καθημερινά. Όμως για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτό το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα σε όλη την Ελλάδα, είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούμε όλοι, είτε ως φορείς είτε ως άτομα, αξιοποιώντας κάθε πληροφορία ή ένδειξη που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθροθηρίας.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος καλεί τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους για τον εντοπισμό αντίστοιχων περιστατικών. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να παρέχουμε συμβουλές ή όποια άλλη στήριξη χρειάζεται, σε πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές λαθροθηρίας άγριων ζώων.