Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κοινές Ωκεανογραφικές Ασκήσεις του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” με το Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Essex και το Τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Cardiff Ουαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου – Φούρνων – Ικαρίας.

Η έρευνα εξελίχθηκε παράλληλα σε διαφορετικούς τομείς:

– με τη χρήση του χαρτογραφικού σκάφους “Ωκεανός” και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, έγινε λεπτομερής χαρτογράφηση της έκτασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

– με το σκάφος “Ναυτίλος” υλοποιήθηκε καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών, αλλά και των ήχων επικοινωνίας τους με τη χρήση συστήματος υδροφώνων τελευταίας τεχνολογίας (hydrophone array)

– στα εργαστήρια του Αρχιπελάγους αναλύονται δείγματα από διάφορα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας, για την εκτίμηση της έκτασης της ρύπανσης από μικροπλαστικές ίνες και θραύσματα πλαστικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 11η χρονιά κοινής Ωκεανογραφικής Άσκησης με το Πανεπιστήμιο Cardiff.

Η δράση αυτή στοχεύει πέρα από το να προσφέρει γνώση και κατάρτιση στη νέα γενιά επιστημόνων, να εμπνεύσει ιδεολογία πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος.