Εχθές Κυριακή 27/3, 20-μελής ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμμετείχε και στήριξε τη μεγάλη προσπάθεια των φορέων πολιτών της Σάμου, για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ακτών από σωσίβια, βουλιαγμένες βάρκες και άλλα απορρίμματα.

Η δράση αυτή διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, και πέρα από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, σε αυτή συμμετείχαν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες του νησιού, οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης Σαμίων ,Βαθέος και Παλαιοκάστρου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης , ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σάμου, το Λιμεναρχείο Σάμου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Ολλανδική οργάνωση Boat Refugee Foundation, η Μητρόπολη Σάμου, ο Δήμος Σάμου και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

103

Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη από μια σειρά εθελοντικών καθαρισμών βυθού και ακτών του νησιού, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με στόχο την αποφόρτιση της ακτογραμμής από τα συσσωρευμένα πλαστικά απορρίμματα.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθούν τα χιλιάδες σωσίβια και οι εκατοντάδες βάρκες που βρίσκονται διάσπαρτες ακόμα και στις πιο απόκρημνες και δυσπρόσιτες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Τα σωσίβια σιγά-σιγά θα αρχίσουν να θρυμματίζονται και να αποτελούν μία μη-ανακτήσιμη μορφή ρύπανσης, καθώς διασπώνται σε μικρά κομμάτια και ίνες που γρήγορα θα εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα. Οι βάρκες, πέραν του ότι αποτελούν ρύπο, εάν παρασυρθούν και πάλι στο πέλαγος αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα, ακόμα και σε σχετικά μεγάλα σκάφη.

104

Το Αρχιπέλαγος ενθαρρύνει και υποστηρίζει όπως μπορεί, κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου το πρόβλημα είναι πραγματικά εκτεταμένο. Οι πρωτοβουλίες των φορέων, των αρχών και των πολιτών για τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού είναι απολύτως αναγκαίες, καθώς χωρίς τη συλλογική προσπάθεια όλων μας, δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν ποτέ αυτά τα απορρίμματα.