Έπειτα από παρέμβαση του Αρχιπελάγους, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για πρώτη φορά πήρε απόφαση να λαβαίνει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσουν να υλοποιούνται ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της δράσης του Αρχιπελάγους στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την ακύρωση προγραμματισμένης άσκησης βολής στις προστατευόμενες βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της Πάτμου). Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της χώρας για το παράνομο της συγκεκριμένης άσκησης, ενώ παράλληλα υλοποίησε και τη φύλαξη των συγκεκριμένων βραχονησίδων, με 2 σκάφη και τη συμμετοχή πολλών μελών της οργάνωσης και κατοίκων της περιοχής (παρόλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες). Σημαντική ήταν και η άμεση κινητοποίηση μεγάλου αριθμού επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου.
Το θέμα της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά στις προστατευόμενες βραχονησίδες, έφτασε και στην Ελληνική βουλή στα τέλη του Οκτώβρίου. Σύμφωνα με διαταγή του ΓΕΕΘΑ, απαγορεύτηκε η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και η εκτέλεση πυρών στις βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο. Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δήλωσε την ελλειπή του ενημέρωση σε θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική σημασία των περιοχών όπου υλοποιούνται οι στρατιωτικές ασκήσεις. Για να αποκτήσει τη σχετική γνώση και να διασφαλιστεί το φυσικό περιβάλλον, ώστε να μη επηρεάζονται τα οικοσυστήματα από τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΥΠΕΘΑ μέσω του ΓΕΕΘΑ προέβη σε αποκατάσταση συνδέσμου με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, και εξέδωσε σχετική «Διαταγή Διαρκούς Ισχύος» προς τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε στο εξής οι διεξαγόμενες ασκήσεις να σχεδιάζονται με βάση τα λεπτομερή στοιχεία και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η παρέμβαση του Αρχιπελάγους, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη άσκηση, αλλά και να ανοίξει το μεγάλο θέμα των ανεξέλλεγκτων βολών και εκρήξεων στο Αιγαίο, από τις ένοπλες δυνάμεις (της Ελλάδας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ). Το Αρχιπέλαγος συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια, στοιχεία για δεκάδες ασκήσεις με πραγματικά πυρά που υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Αιγαίο. Οι ασκήσεις αυτές υλοποιούνται σε κατοικημένα νησιά, σε ακατοίκητες νησίδες, αλλά και στο ανοιχτό πέλαγος. Έχουν δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, σκοτώνουν εκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς, παράγουν τεράστια ηχορύπανση κυρίως στα θαλάσσια οικοσυστήματα (με σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά), ενώ παράλληλα ελευθερώνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.
(Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, ένα παράδειγμα είναι η επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, για την χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά ήταν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού).
Για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση πραγματικών πυρών σε βιότοπους, αλλά και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, παράλληλα με τη δράση του Αρχιπελάγους, ευελπιστούμε ότι οι φορείς πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του προβλήματος, και να συμμετέχουν ενεργά στη λύση του.