Ιστιοπλοΐα με…Eco – Navigation 

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και η Κυανή Κοινωνία προωθούν την αειφόρο Ναυσιπλοΐα στο Ράλι Ιονίου 

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 Αυγούστου με τη συμμετοχή 80 ελληνικών και ξένων πληρωμάτων το Ράλι Ιονίου, το μεγαλύτερο ναυταθλητικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στη δυτική Ελλάδα.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και η Κυανή Κοινωνία συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με στόχο την προώθηση του Eco – Navigation: Ένα πρωτόκολλο αειφόρων πρακτικών ναυσιπλοΐας, που έχει αναπτύξει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, στοχεύοντας στον περιορισμό του ίχνους ρύπανσης που αφήνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον όλα τα πλοία (σκάφη αναψυχής, αλιευτικά, εμπορικά, και επιβατηγά) και στην ευαισθητοποίηση όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά, ερασιτεχνικά ή για λόγους αναψυχής με τη θάλασσα.Η παρουσία μας στην Πάτρα προσέδωσε στο αθλητικό γεγονός και μια περιβαλλοντική διάσταση. Αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μεταδώσουμε σε αθλητές που γεύονται μεταφορικά και κυριολεκτικά τη θάλασσα, τα μηνύματα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Το πρωτόκολλο για την αειφόρο ναυσιπλοΐα, που τυπώθηκε με τη στήριξη της Γέφυρας Α.Ε, μοιράστηκε σε όλα τα πληρώματα. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις δράσεις προστασίας που υλοποιεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τους σκοπούς του Eco – Navigation, αναπτύχθηκαν οι στόχοι της Κυανής Κοινωνίας και τονίστηκε εμφατικά η ανάγκη άμεσης και ενεργούς συμμετοχής των τοπικών φορέων, συλλόγων, ιστιοπλοϊκών ομίλων σε δράσεις ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας.  

Στην Ελλάδα, με περισσότερα από 18.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 220.000 χλμ² επιφάνεια θάλασσας, η συγκέντρωση δεδομένων για τη βιοποικιλότητα και τις απειλές των θαλασσών μας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για αυτόν το λόγο καλέσαμε τα πληρώματα να γίνουν μέρος της λύσης στην καθημερινή υποβάθμιση που υφίστανται οι θάλασσές μας, μέσα από συγκεκριμένες και απλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμόζουν κατά τις πλόες τους.

Πεποίθηση μας είναι ότι το ιστιοπλοϊκό σκάφος, αποτελεί δυνητικά (με τη συχνή χρήση πανιών) το πιο αειφόρο πλωτό μέσο και μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της προστασίας των ελληνικών θαλασσών. Εγγύηση για αυτό αποτελεί το πηγαίο αίσθημα σεβασμού απέναντι στα θαλάσσια οικοσυστήματα όλων όσων ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα.

Η Κυανή Κοινωνία είναι μία πλατφόρμα δράσης για τη διάσωση των δελφινιών του Κορινθιακού και του Πατραϊκού, που συνέστησαν οι ναυτικοί – ιστιοπλοϊκοί όμιλοι Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Πατρών και Ρίου, σε συνεργασία με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και την υποστήριξη της «Γέφυρα Α.Ε.».