Ενα πρωινό στα μέσα του Νοέμβρη ειδοποιηθήκαμε τηλεφωνικά για ένα Χρυσό Τσακάλι που είχε βρεθεί τραυματισμένο στην άκρη ενός δρόμου, λίγο έξω από το Βαθύ της Σάμου,. Η κινητοποίηση των ανθρώπων του Αρχιπελάγους και κατοίκων του νησιού, ήταν άμεση και αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον κτηνίατρο κ. Καραμηνά το τσακαλάκι αναχώρησε άμεσα για τον Πειραιά με συνοδεία από ερευνητή του Αρχιπελάγους. Στην Αθήνα δέχθηκε την εξειδικευμένη φροντίδα από τους ανθρώπους και τους εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Το τσακάλι το οποίο πιθανότατα είχε καταναλώσει μικρή ποσότητα φόλας, έγινε ευτυχώς γρήγορα καλά. Όμως τότε ξεκίνησε η οδύσσεια του παραλόγου καθώς το άτυχο ζώο έπρεπε να επιστρέψει και να απελευθερωθεί το συντομότερο στην περιοχή στην οποία βρέθηκε. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί η σημαντικότητα του συγκεκριμένου νησιωτικού πληθυσμού του είδους, δεδομένου ότι η Σάμος είναι το μοναδικό νησί της Μεσογείου στο οποίο ακόμα επιβιώνει πληθυσμός τσακαλιού.

Το παράδοξο ξεκίνησε όταν η μόνη εταιρεία που εκτελεί δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για τη Σάμο, η NELLINES, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας του κοινού αρνήθηκε να μεταφέρει το τσακαλάκι, το οποίο φυσικά ήταν τοποθετημένο σε κλουβί κατάλληλο για την ασφαλή μεταφορά του, συνοδευόμενο από την απαραίτητη βεβαίωση από κτηνίατρο. Το ζώο, το οποίο ως άγριο πλάσμα, υπέφερε από άγχος όντας κλεισμένο μία εβδομάδα σε ειδικό κλουβί, τελικά αναγκάστηκε να περάσει τρεις εβδομάδες επιπλέον στην Αθήνα, φιλοξενούμενο σε ειδικό χώρο – αναρρωτήριο – στο Αττικό πάρκο, ώσπου να βρεθεί μία λύση για την επιστροφή του. Μετά από διαπραγματεύσεις που έληξαν άδοξα με τη NELLINES, η οποία σημειωτέον αποτελεί μία εταιρεία με πολύ χαμηλό επίπεδο πλοίων, συνέπειας και ποιότητας για τους επιβάτες της, αλλά και σεβασμού στο περιβάλλον, το τσακάλι ξεκίνησε το ταξίδι του με πολλά μποφόρ, με πλοίο της εταιρείας BlueStarFerries για ένα νέο προορισμό, την Πάτμο. Εκεί, με την πολύτιμη βοήθεια του Λιμενικού, εθελοντών από τη Φιλοζωική Πάτμου και του πληρώματος του πλοίου «Νήσος Κάλυμνος», το οποίο πραγματοποιεί τοπικά δρομολόγια, μεταφορτώθηκε και έπειτα από συνολικά 26 ώρες ταλαιπωρίας, το τσακαλάκι έφτασε στη Σάμο όπου με μεγάλη ανακούφιση όλων απελευθερώθηκε στο δάσος, κοντά στην περιοχή όπου είχε αρχικά εντοπιστεί.

Απ’ όλη αυτή την ιστορία, εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τη συγκινητική κινητοποίηση ανθρώπων και φορέων, που σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός είναι υπαρκτός ανάμεσά μας. Το Χρυσό Τσακάλι, το οποίο αποτελεί σημαντικό κρίκο του οικοσυστήματος της Σάμου και του Αιγαίου και η κινητοποίηση που έγινε για τη διάσωσή του, είναι απτή απόδειξη ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο ως κοινωνία, όσον αφορά στη συνειδητοποίηση της ευθύνης που φέρουμε για τη διάσωση της βιοποικιλότητας που μας περιβάλλει. Επίσης, κρατάμε τη συμπεριφορά της εταιρείας NELLINES, η οποία πέρα από το γεγονός ότι διακατέχεται από νοοτροπίες του παρελθόντος, καθίσταται επικίνδυνη για τα ζώα και την άγρια φύση των νησιών που εξυπηρετεί.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία BlueStarFerries, στο Λιμεναρχείο της Πάτμου, στο πλήρωμα του «Νήσος Κάλυμνος», στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, στην Φιλοζωική Πάτμου, στον κτηνίατρο Σάμου Αντώνη Καραμηνά, στο SamosRescue, στο Αττικό Πάρκο και φυσικά σε όλους τους εθελοντές από τη Σάμο, την Αθήνα και την Πάτμο, που μας βοήθησαν σε όλα τα στάδια της οδύσσειας του Χρυσού Τσακαλιού.