Tο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος συμμετείχε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Ζωογεωγραφία και Οικολογία της Ελλάδας και των Γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR), που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Θεσσαλονίκη. Η ομάδα χερσαίας νησιωτικής έρευνας του Αρχιπελάγους παρουσίασε τη σημαντική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο 1,5 χρόνο, για τη διαχείριση του πληθυσμού χρυσών τσακαλιών που βρίσκονται εντός του χώρου του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σάμου.

Με στόχο να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών, όσο και η προστασία αυτών των ιδιαίτερων θηλαστικών, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεργασία με την Fraport Greece με στόχο την αειφόρο διαχείριση και σταδιακή απομάκρυνση των τσακαλιών από το χώρο του αεροδρομίου. Η ήπια απομάκρυνση των τσακαλιών προς το γειτονικό υδροβιότοπο και εκτός του περιφραγμένου χώρου του αεροδρομίου, γίνεται εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου του τσακαλιού.

Το εγχείρημα της σταδιακής και ήπιας απομάκρυνσης του πληθυσμού του χρυσού τσακαλιού από το Αεροδρόμιο της Σάμου, είναι το πρώτο αντίστοιχο παγκοσμίως και στοχεύει να αποτελέσει ένα διεθνές θετικό πρότυπο διαχείρισης μεγάλων θηλαστικών εντός αεροδρομίων, εξισορροπώντας την ανάγκη για ασφάλεια των πτήσεων, με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σάμο επιβιώνει ο μοναδικός νησιωτικός πληθυσμός Χρυσού Τσακαλιού στην Ελλάδα – ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός αυτός είναι γενετικά μοναδικός σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς χρυσών τσακαλιών στα Βαλκάνια, όπως αποδεικνύεται από έρευνα στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PlosOne (https://archipelago.gr/documentation/genetic-structure-and-expansion-of-golden-jackals/?fbclid=IwAR3YhWLTpOyhX1WQuH1JIKelQirZlpmoz6E_qnm9sL0xMX-fBZapAEB7Zj4). Αποτελεί επίσης μία ξεχωριστή περίπτωση μεγάλου θηλαστικού που ζει στα όρια των οικισμών, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό (πέραν από τους ήχους που παράγει), αλλά και χωρίς να προκαλεί ζημιές στον άνθρωπο, ή στα οικόσιτα και τα σταβλισμένα παραγωγικά ζώα. Το χρυσό τσακάλι είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα βρίσκεται κρυμμένο σε λαγούμια ή φωλιές που βρίσκονται είτε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ή σε μικρές υπόγειες στοές.

Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση του Αρχιπελάγους (https://archipelago.gr/wp-content/uploads/2019/01/JackalPosterFeedingPRINT.pdf?) το χρυσό τσακάλι της Σάμου τρέφεται κυρίως με φρούτα και λαχανικά (ελιές, μούρα, άγρια σύκα) και σε μικρότερο βαθμό με τρωκτικά και έντομα – κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών στη Σάμο και έμμεσα συμβάλλουν στην προστασία της αγροτικής καλλιέργειας και στις φυσικές διεργασίες αναδάσωσης.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από τα Χρυσά Τσακάλια της Σάμου όπως καταγράφηκε από ειδικές κάμερες στο πλαίσιο της δράσης για την αειφόρο διαχείριση του πληθυσμού του είδους στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σάμου https://www.youtube.com/watch?v=qBoLVlkMbt4
Και το σχετικό άρθρο https://archipelago.gr/en/sustainable-management-golden-jackal-population-samos-airport/?fbclid=IwAR3dXh0cz2EoAj3yl9B7hyBt0a7egikhLaTaHGAq9RqoxXmkkT4jYgAxrRo