Στα πλαίσια της πρώτης ημέρας του 10ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference 2022), στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, Αναστασία Μήλιου συμμετείχε στην ενότητα «Marine Environment Protection & Citizen Science».

Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι δράσεις της κοινωνίας των πολιτών αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της ενότητας. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι μας και καθώς τα περιθώρια στενεύουν πρέπει πλέον οι δράσεις μας και τα αποτελέσματα τους να είναι σε πραγματικό χρόνο και όχι σε γραφειοκρατικό χρόνο. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και της ανάπτυξης κοινών αλλά αποτελεσματικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους αλιείς και τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα ή κοντά σε αυτή όπως ιστιοπλοϊκούς, ναυταθλητικούς, καταδυτικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, η κοινωνία των πολιτών παίζει έναν ανεκτίμητο ρόλο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», επεσήμανε η κα. Μήλιου.

Ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γέφυρα ΑΕ, Γιάννης Φρέρης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, η οποία ξεκίνησε το 2007 και διαμόρφωσε το χαρακτήρα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας.

Τη συζήτηση συντόνισε καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου.