Φθινόπωρο πλέον και η πολυμελής, διεθνής ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεχίζει την αναδάσωση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Η αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση συνδυάζεται με τη χρήση καγιάκ από την ομάδα υποστήριξης, για να μπορέσουν να φυτά, έπειτα από ειδική προετοιμασία να μεταφερθούν στον υποβρύχιο κήπο.

 

Σε μία εποχή που η μοιρολατρική αναφορά στην εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών έχει γίνει συνήθεια, αντί να χάνουμε πολύτιμο χρόνο φλυαρώντας για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, πρέπει ν’ αρχίσουμε να εφαρμόζουμε έμπρακτες λύσεις για την ανατροπή της κατάστασης.

Μέσω της υποβρύχιας αναδάσωσης, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος αναπτύσσει και εφαρμόζει τεχνογνωσία με σκοπό να συμβάλει στην αναστροφή της συνεχιζόμενης καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Η συνεχιζόμενη καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που λαμβάνει χώρο στις ελληνικές θάλασσες όπου δυστυχώς δεν εφαρμόζεται κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους, δεν προκαλεί μόνο σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία (μείωση της παραγωγικότητας των αλιευμάτων) και στον τουρισμό (προκαλούνται φαινόμενα διάβρωσης παραλιών). Μας στερεί επίσης από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα θαλάσσια λιβάδια και τα άλλα αντίστοιχα παράκτια οικοσυστήματα απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση, συχνά αποκαλούμενο και ως «μπλε άνθρακα». Θεωρούνται οι «πνεύμονες της Μεσογείου». Κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού παράγει έως και 20 λίτρα οξυγόνου ημερησίως για τις θάλασσες και την ατμόσφαιρα.

Αφήστε μια απάντηση