Έρευνα του Norwegian University of Life Sciences σε συνεργασία με το Αρχιπέλαγος καταγράφει με κάμερα για πρώτη φορά στον κόσμο, γεράκια (Μαυροπετρίτες) να δίνουν στους νεοσσούς τους πλαστικό το οποίο το έχουν μπερδέψει με τροφή! Ένα άρθρο για το φαινόμενο αυτό δημοσιεύθηκε από την ελληνική εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) είναι ένα ιδιαίτερο είδος μικρόσωμου γερακιού, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του οποίου μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη και την Αν. Αφρική στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, όπου βρίσκουν ιδανικούς τόπους φωλιάσματος.

Η καταγραφή αυτής της ασυνήθιστης συμπεριφοράς έγινε σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Βορείου Πάτμου. Αποτελεί άλλη μία ιδιαίτερα ανησυχητική απόδειξη της δραματικής έκτασης που έχει πλέον η ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα που διασκορπίζονται ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές των θαλασσών μας. Οι συνέπειες είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά φυσικά και για τον άνθρωπο.

Η έρευνα αυτή, διεξάγεται εδώ και 2 χρόνια και χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο λογισμικό που έχει αναπτύξει ο υπεύθυνος της μελέτης, Dr. Ronny Steen, για την ανάλυση της εικόνας η οποία καταγράφεται από τις κάμερες (camera traps) που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των γερακιών κατά το φώλιασμα. Η συγκεκριμένη επιστημονική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Pollution Bulletin.

Το πλήρες κείμενο της δημοσίευσης καθώς και περισσότερο φωτογραφικό υλικό και βίντεο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη νέα ιστοσελίδα του Αρχιπελάγους.