Κινητοποίηση κατοίκων και αλιέων οργανώνεται την Πέμπτη στη Χίο για να σταματήσει η στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη σε μη οριοθετημένο πεδίο βολής και χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους κατοίκους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής.

Οι βολές γίνονται από τη στεριά προς τη θάλασσα, χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι. Έτσι, επί τρεις μέρες προκαλούνται ακατάπαυστα τεράστιοι πίδακες και υποβρύχια ωστικά κύματα, αφανίζοντας κάθε έμβια ζωή στις θάλασσες της περιοχής.

Έπειτα από την αρχική έκπληξη των κατοίκων και κυρίως των αλιέων της περιοχής, υπάρχει πλέον έκδηλη αγανάκτηση, καθώς έχουν αναγκαστεί να βιώνουν «εβδομάδα Λιβύης» . Εδώ και τρεις μέρες γίνονται μάρτυρες της καταστροφής που υφίστανται τα αλιευτικά πεδία της περιοχής από την άναρχη και αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων.