Γραφείο Τύπου ΣΥΝ

Στις 5 Απριλίου 2008 έκλεισε  ένας χρόνος από το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης.  Πέρα από το σοβαρό θέμα της απάντλησης του πετρελαίου, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα σωληνώσεων του πλοίου, καθώς και ουσίες που περιέχονται στον εξοπλισμό του πλοίου…

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με ερώτηση του στην Επιτροπή μιλούσε για τη συνεχιζόμενη παρουσία των τοξικών αυτών ουσιών, πλέον των καυσίμων, που αποτελεί σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου και ρωτούσε την Επιτροπή,  τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Καλντέρας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας επισημαίνει στην απάντησή του ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να αποτελεί η πιθανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε περίπτωση που δεν απαντληθούν οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στο πλοίο ή δεν ανελκυσθεί το πλοίο. Σε αυτή την περίπτωση, το πλοίο θα μπορούσε να θεωρηθεί απόβλητο και να υπάρχει ενδεχόμενο παράβασης της οδηγίας 2006/12/ΕΚ (1) περί των στερεών αποβλήτων.

Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας, τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου ή το περιβάλλον. Τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την απαγόρευση της εγκατάλειψης, της απόρριψης και της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων.
Η διάταξη αυτή παρέχει στα κράτη μέλη περιθώριο εκτιμήσεως σχετικά με τα προς λήψη μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου (2), αν μια πραγματική κατάσταση, ιδίως όταν έχει ως συνέπεια τη σημαντική φθορά του περιβάλλοντος, συνεχίζεται για μακρά χρονική περίοδο χωρίς την επέμβαση των αρμοδίων αρχών, τούτο ενδέχεται να σημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν υπερβεί το περιθώριο εκτιμήσεως που τους παρέχει η διάταξη αυτή.”

O έλληνας Επίτροπος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι:

“Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την υπόθεση του ναυαγίου του Sea Diamond προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη αναστρέψιμης ζημίας.”

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε σχετικά:

“O χρόνος περνά, βρισκόμαστε ήδη στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, πέρα από κατά καιρούς επισκέψεις, υποσχέσεις και δηλώσεις, δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο.Oι κάτοικοι κινητοποιούνται, οι ειδικοί επιστήμονες και οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η κυβέρνηση, μπλεγμένη σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας και συμφερόντων της πλοιοκτήτριας εταιρίας αδρανεί, σε βάρος τόσο του περιβάλλοντος όσο και του τουρισμού στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.”

________________________________________

1. Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 περί των στερεών αποβλήτων, ΕΕ L 114 της 27.4.2006.
2. Βλ. σχετικά την απόφαση του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 1999, C-365/97, Επιτροπή κατά Ιταλίας, Συλλογή 1999, σ. 7773, σκέψεις 66-68 και της απόφασης του Δικαστηρίου της 4ης Ιουλίου 2000, Επιτροπή κατά Ελλάδας, C-387/97, Συλλογή 1999, σ. 5047, σκέψεις 55-57.

Αφήστε μια απάντηση