Μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει δυναμικά τις παράλληλες δράσεις για την προστασία της σπάνιας φύσης του Αιγαίου. Στρέφουμε, ξανά, την προσοχή μας στις ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες –τα πραγματικά διαμάντια του Αιγαίου– που στηρίζουν σπάνια βιοποικιλότητα διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας.
Αυτές τις μέρες, αξιοποιώντας τη συνεργασία, τεχνογνωσία και τις νέες τεχνολογίες των συνεργατών μας επιστημόνων του Norwegian University of Life Sciences (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής) παρακολουθούμε τη μετανάστευση των πουλιών στις νησίδες, όμως κυρίως εστιαζόμαστε στην εκτίμηση και στην αντιμετώπιση των ανθρωπογενών επιπτώσεων, όπως η διάβρωση που έχει προκληθεί από την υπερβόσκηση, αλλά και η παράνομη θήρευση που βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος απομακρύνεται, η ζωή στο Αιγαίο επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άγρια ζωή, έπειτα από την έντονη όχληση της τουριστικής περιόδου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής πραγματοποιούν έρευνα από το 2013, σε μικρές νησίδες του Aν. Αιγαίου με σκοπό την παρακολούθηση του Μαυροπετρίτη με σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής καταγραφής. Αυτά τα μικρόσωμα γεράκια μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο, όπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους βρίσκουν ασφαλείς τόπους αναπαραγωγής. Η έρευνα επικεντρώνεται στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Β. Πάτμου.
Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία παθητικής παρακολούθησης σε συνδυασμό με ένα ειδικό λογισμικό που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου, μας δίνεται η δυνατότητα, να παρακολουθούμε τόσο τη συμπεριφορά φωλιάσματος, όσο και γενικότερα τη οικολογία αυτού του σπάνιου είδους, μέρα και νύχτα, περιορίζοντας στο ελάχιστο την όχληση που προκαλεί η ανθρώπινη παρουσία.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εντοπίστηκε γεράκι που έδινε στους νεοσσούς του πλαστικό αντί τροφής! Αυτή η ανησυχητική συμπεριφορά που καταγράφηκε σε ακατοίκητη βραχονησίδα αποδεικνύει τη δραματική έκταση της πλαστικής ρύπανσης και στις ελληνικές θάλασσες. Οι επιπτώσεις είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την άγρια ζωή αλλά και για τους ανθρώπους! Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση.