Χρησιμοποιώντας το λιμάνι του Ευδήλου στην Ικαρία ως βάση, τα πλοία του Αρχιπελάγου «Aegean Explorer» και «Pinelopi» διεξάγουν έρευνα στα ύδατα βόρεια της Ικαρίας. Αυτό είναι ένα συναρπαστικό νέο έδαφος για το “Aegean Explorer”. ωστόσο, η “Pinelopi” δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα από το 2000.


Αυτή η ειδική θαλάσσια περιοχή περιέχει ένα φαράγγι βαθιάς ύδατος που υπερβαίνει τα 1100 μέτρα σε βάθος. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που την καθιστούν μια σημαντική μεταναστευτική διαδρομή για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά στην ΒΑ μεσογειακή, όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι οποίες έχουν μόλις καταγραφεί ξανά στην πρόσφατη αυτή εκστρατεία.

 

Προσθέτουμε επίσης την έρευνα μας για την αφθονία της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και την έρευνα για τους παράκτιους θαλάσσιους βιότοπους, η οποία περιλαμβάνει την παρακολούθηση της εξάπλωσης των χωροκατακτητικών θαλάσσιων ειδών, την εκτίμηση των γεγονότων μαζικής θνησιμότητας του Noble Pen Shell (Pinna nobilis) και τη χαρτογράφηση της έκτασης τα λιβάδια της θάλασσας.