Αξιοποιώντας τις καλές καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε τα μεγάλα κενά γνώσης για τη ζωή στις θάλασσές μας και τους παράγοντες απειλής.

Το σκάφος Ναυτίλος βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία και τη Χίο και με τη χρήση ενός συστήματος υδροφώνων τελευταίας τεχνολογίας (hydrophone array) καταγράφηκαν οι ήχοι επικοινωνίας των πληθυσμών των φυσητήρων, φαλαινών και δελφινιών, καθώς και τα επίπεδα υποβρύχιας ηχορύπανσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληψίες για την εκτίμηση της έκτασης της πλαστικής ρύπανσης της περιοχής.

Το σκάφος Ωκεανός με τη χρήση χαρτογραφικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, υλοποιεί συστηματική χαρτογράφηση της έκτασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.

Η έρευνα αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) και στοχεύει στην παράλληλη έρευνα των λεγόμενων Δεικτών Βιοποικιλότητας, δηλαδή τα θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες και θαλασσοπούλια, τα προστατευόμενα οικοσυστήματα (λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς ύφαλοι) και τα εισβολικά θαλάσσια είδη.

Η έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, εκτός από τις ημέρες που δεν θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.