Όλη η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, εργάζεται τον φετινό χειμώνα στα βόρεια Δωδεκάνησα, στις βάσεις μας στις νησίδες Αρκιοί και Μαράθι. Οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, ενώ τα συνεχόμενα απαγορευτικά, δημιούργησαν πολλά προβλήματα τόσο στη δουλειά πεδίου, όσο και στην καθημερινή ζωή. Παρόλ’ αυτά, συνεχίσαμε τη συγκέντρωση δεδομένων και στοιχείων σχετικά με το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της περιοχής, τα οποία είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της μελέτης για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Νησίδων Βορείων Δωδεκανήσων.
Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα, συνέχισε την καταγραφή και μελέτη βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοτόπων. Επίσης βρίσκεται στα τελικά στάδια για την ολοκλήρωση του βιβλίου – Φωτογραφικός Οδηγός για την Αναγνώριση 300 Κοινών Ειδών Θαλάσσιας Πανίδας και Χλωρίδας του Αιγαίου, το οποίο θα εκδοθεί το καλοκαίρι στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Δυστυχώς όμως τον φετινό χειμώνα, στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής που καλύπτει το σύμπλεγμα νησιών και νησίδων Αρκιών, υπήρξαν κρούσματα παράνομου κυνηγιού καθώς και αλιείας με δυναμίτη, με αποκορύφωμα την έκρηξη δυναμίτη έξω από το λιμάνι των Αρκιών στα μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα με τις άλλες ενέργειες που κάναμε για τον περιορισμό αυτών, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας συμμετείχαν (παρόλο το πολύ κρύο και τους ισχυρούς ανέμους) σε ομάδα παρατήρησης, σε βάρδιες, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, από το ύψωμα του παλιού οικισμού των Αρκιών. Εκεί παρατηρούσαν για τυχών κρούσματα αλιείας με δυναμίτη και λαθροθηρίας. Επίσης συγκέντρωναν δεδομένα σχετικά με την κίνηση των εμπορικών πλοίων που ταξιδεύουν στις θάλασσες της περιοχής, παραβιάζοντας τους προκαθορισμένους δρόμους ασφαλούς διέλευσης. Τα δεδομένα αυτά θα μας επιτρέψουν να προβούμε σε ενέργειες για τον περιορισμό της κίνησης των πλοίων κοντά σε νησίδες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος και ρύπανσης της περιοχής.
Η ιδιαίτερα δυναμική χερσαία ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην καταγραφή βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας, καθώς και στην καταγραφή της έκτασης της διάβρωσης στα νησιά και τις νησίδες της περιοχής.
Στις αρχές του χρόνου, αγοράσαμε με πόρους της οργάνωσης έναν σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό, τον οποίο εγκαταστήσαμε στη βάση των Αρκιών. Ο σταθμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε πολύτιμα στοιχεία, για τη μακροχρόνια καταγραφή των καιρικών φαινομένων της περιοχή (π.χ. ένταση και ύψος βροχόπτωσης, ένταση και κατεύθυνση του αέρα και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία).
Δεδομένου του μεγάλου αριθμού (17) των μελών της ερευνητικής ομάδας, από τις αρχές του χρόνου, έχουμε διαμορφώσει έναν νέο κοινόχρηστο χώρο και χώρους διαμονής στους Αρκιούς. Έτσι μπορέσαμε να διαμορφώσουμε επιπλέον χώρους γραφείων στην βάση των Αρκιών, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν και οι συνθήκες διαβίωσης της ερευνητικής ομάδας στο νησί.
Παράλληλα, συνεχίζει να λειτουργεί και ο σταθμός στο Μαράθι, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες (έλλειψη ρεύματος, δυσκολία πρόσβασης), δίνοντας μας την ευκαιρία να έχουμε μια καλύτερη εποπτεία της περιοχής, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες για την κατασκευή της νέας ερευνητικής βάσης του Αρχιπελάγους στην Ικαρία, όπου θα στεγαστεί η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου και το Κέντρο Αγροτικής Έρευνας, για τα οποία θα σας ενημερώσουμε σύντομα με σχετικό άρθρο.