της Σμαράγδας Μουλιάτη – αναδημοσίευση απο Patmostimes.gr

Ο Dr Rupert Perkins και ο Mr Ian Fryett επισκέφθηκαν στα μέσα Ιουλίου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος Αιγαίου για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Cardiff, Ουαλίας και του Αρχιπελάγους.
Το Cardiff είναι μέλος του Russell Group university, και συγκαταλέγεται μέσα στα 16 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της Αγγλίας και είναι σεβαστό για την διδασκαλία του και για το πτυχίο της Θαλάσσιας Γεωγραφίας στο οποίο είναι ένα από τα καλύτερα.

Στα πλαίσια του υπό δημιουργία Εθνικού Πάρκου Νησιών και Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου, η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Cardiff και του Αρχιπελάγους, θα περιλαμβάνει ένα ετήσιο μάθημα πεδίου Εφαρμοσμένης Θαλάσσιας Έρευνας, στο οποίο οι φοιτητές θα αποκτούν εμπειρία εφαρμοσμένης έρευνας, μέσα από τον πολύ καλά οργανωμένο ερευνητικό σταθμό.

Ο Dr Rupert Perkins είναι λέκτορας της Θαλάσσιας Βιολογίας ,και ασχολείται με τα παράκτια οικοσυσυστήματα και με το πως αυτά εμπλέκονται στην διαχείριση των παράκτιων περιοχών .Ο Mr Ian Fryett είναι Υδρογράφος, που χρησιμοποιεί υποβρύχια ακουστικά συστήματα sonar για την χαρτογράφηση των βενθικών θαλάσσιων συστημάτων.

Η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς έρευνας θα επωφελήσουν το Αρχιπέλαγος στις έρευνες του για την χαρτογράφηση της βιοποικιλότητας και την σχέση της με περιβαλλοντικούς και φυσικούς παράγοντες.

Παράλληλα, μέσα από αυτή την συνεργασία, το Αρχιπέλαγος θα αποκτήσει νέα σύγχρονη τεχνογνωσία, και για τις μελέτες αυτές θα χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό.

Το Cardiff University μέσω των Dr Rupert Perkins και Mr Ian Fryett θέλουν να καθιερώσουν μόνιμους ,ερευνητικούς και διδακτικούς ,δεσμούς με το Αρχιπέλαγος στην περιοχή του Αν. Αιγαίου.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από πολλά άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στα πλαίσια αυτά εκατοντάδες φοιτητές και απόφοιτοι, θα επισκέπτονται την περιοχή του Αν. Αιγαίου για να αποκτήσουν εμπειρία στην έρευνα πεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων και την παραγωγή μελετών για το περιβάλλον της περιοχής.

Να προσθέσουμε ότι το Ινστιτούτο έρευνας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στην προσπάθεια του να εξεύρει χώρο ώστε να στεγάσει μεταπτυχιακές σπουδές ξένων φοιτητών στον τομέα της έρευνας του θαλάσσιου περιβάλλοντος , ήρθε σε επαφή με τον Δήμο Λειψών και την Ιερά Μονή Πάτμου, όπου και οι δύο πλευρές έδειξαν ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η Ιερά Μονή λόγω και της ιδιαιτερότητας της έρευνας για οικολογικά θέματα που είναι και ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του ηγουμένου αρχ. Αντίπα.