Μέσα στην καρδιά του χειμώνα το Αρχιπέλαγος συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την εργασία για την κατασκευή του κέντρου περίθαλψης στο Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στο νησί των Λειψών. Παρά τους λίγους διαθέσιμους πόρους που προέρχονται από ανθρώπους και φορείς που στηρίζουν τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους, αλλά και από ιδίους πόρους, στοχεύουμε μέσα στους επόμενους μήνες να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του κέντρου περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία εξοπλισμένων κέντρων περίθαλψης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς με την αυξανόμενη επίδραση του ανθρώπου αυξάνονται αντίστοιχα και τα περιστατικά σπάνιων θαλάσσιων ειδών που έχουν την ανάγκη περίθαλψης.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα αποτελέσει ένα κέντρο περίθαλψης μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο, καθώς θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη κτηνιατρική φροντίδα σε ένα φυσικό περιβάλλον μακριά από την όποια όχληση προκαλεί ο άνθρωπος. Στοχεύουμε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και μία καλή αρχή που θα ενθαρρύνει την δημιουργία πολλών αντίστοιχων κέντρων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής μονάδας τελευταίας τεχνολογίας 10KW που πλέον καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου, τόσο σήμερα όσο και κατά την προβλεπόμενη πλήρη λειτουργία του.

Το γεγονός ότι το κτήριο του καταφυγίου βρίσκεται σε περιοχή που δεν καλύπτεται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, παρά τις εγγενείς δυσκολίες, θεωρήθηκε εξ αρχής ως πλεονέκτημα. Ώθησε την σχεδίαση του καταφυγίου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, έχοντας πλήρη αυτονομία ως προς την παραγωγή ρεύματος, θέρμανση, ψύξη και υδροδότηση. Συμπληρωματικά στην φωτοβολταϊκή μονάδα, έχει εγκατασταθεί μία ηλεκτρική γεννήτρια που θα καλύπτει εργασίες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η γεννήτρια αυτή λειτουργεί με βιοντίζελ που προέρχεται από ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ίδρυμα Booking Cares της booking.com και την DER Touristik, που στήριξαν και στηρίζουν την διαδικασία κατασκευής του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Μάθετε περισσότερα για το Kαταφύγιο θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, εδώ.