Στις αρχές του Δεκέμβρη, έπειτα από πολύ δουλειά και σημαντική προσπάθεια μελών, εθελοντών και φίλων του Αρχιπελάγους, με μεγάλη μας χαρά ολοκληρώθηκε στο Πέραμα, η επισκευή και μετασκευή του καινούριου ερευνητικού σκάφους του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος. Το παλιό σκάφος που έγινε καινούριο, μετασκευάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις της έρευνας και της δράσης του Αρχιπελάγους. Για το σκοπό αυτό, ενισχύθηκαν τα ύφαλα του σκάφους, έγινε γενική επισκευή στις μηχανές και τα συστήματα πλοήγησης, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κ.α., ενώ επίσης διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για να λειτουργούν τα ερευνητικά εργαλεία. Έπειτα από τις πρώτες δοκιμές στο Σαρωνικό, το νέο σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, προς τις ερευνητικές μας βάσεις στο ανατολικό Αιγαίο, για να πιάσει αμέσως δουλειά, δίνοντας μάχη με τις άγριες θάλασσες του χειμώνα, αφενός στο δύσκολο έργο της επιτήρησης της καταστροφικής και παράνομης αλιείας και αφετέρου για να στηρίξει τις ερευνητικές ομάδες του Αρχιπελάγους, στο ποικίλο και σημαντικό ερευνητικό έργο που πραγματοποιούν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός το οποίο μας προσφέρει ανεκτίμητη ηθική αλλά και ουσιαστική στήριξη, ότι παρά την κρίση που βιώνουμε όλοι, βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την άμεση αναγκαιότητα διαφύλαξης των φυσικών πόρων των θαλασσών μας. Είναι σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η επιβίωση των νησιωτικών και παράκτιων κοινωνιών, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά και ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Για τη στήριξη της επισκευής, μετασκευής και προετοιμασίας του σκάφους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα ναυπηγεία «Ψαρρός» στο Πέραμα, το συνεργείο του Ισίδωρου Κουλουλιά, το Στέφανο Τσολακίδη, την εταιρεία Tekmar L.T.D., καθώς και όλους τους φίλους του «Αρχιπελάγους» για την στήριξη που μας προσέφεραν.

Καλωσορίζουμε λοιπόν το νέο αυτό σκάφος στην ομάδα του Αρχιπελάγους, που θα λύσει προβλήματα που δυσκόλευαν την δράση μας και ελπίζουμε ότι αυτό το νέο πολύτιμο εργαλείο θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου μας για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου.