Αν και πορευόμαστε προς τον πρώτο μήνα του χειμώνα, η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους συνεχίζει ανεπηρέαστη από τις καιρικές συνθήκες το πολυσχιδές της έργο. Οι κύριες δράσεις έρευνας και προστασίας εξελίσσονται στο ανατολικό τμήμα της Ικαρίας και από εκεί, με τη βοήθεια του “Νηρέα”, ερευνητικού σκάφους της Οργάνωσης, αναπτύσσονται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ικαρίας και νότιας Σάμου.

Συγκεκριμένα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται:

  • Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Αιγαίο από τις πρακτικές των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Στόχος της έρευνας είναι η δημιουργία προτάσεων για την εφαρμογή μεθόδων αειφόρου ανάπτυξης των υπαρχόντων μονάδων και η υιοθέτηση κοινών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας, που θα σέβονται τόσο την ομαλή ανάπτυξη των ψαριών, όσο και το θαλάσσιο οικοσύστημα που τα περιβάλλει.
  • Η δημιουργία βάσης δεδομένων από στοιχεία ψηφιακής 24ωρης καταγραφής της διαύγειας και θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, με την τοποθέτηση logger (αυτόματων ψηφιακών καταγραφέων) κατ’ αρχήν σε θαλάσσιες περιοχές της Ικαρίας, και σε δεύτερη φάση σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, με στόχο την μακροπρόθεσμη μελέτη των πιθανών επιπτώσεων από τις κλιματολογικές αλλαγές
  • Η έρευνα για την καταγραφή πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών και η μελέτη της συμπεριφοράς τους. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συλλογή πληροφοριών και η σύνθεση των στοιχείων που σχετίζονται με τη φυσιολογία των θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού με χρήσιμες οδηγίες για την παροχή Ά βοηθειών σε περιπτώσεις εκβρασμού ή τραυματισμού τους.
  • Η καταγραφή νυχθημερόν των αλλαγών στη βιοποικιλότητα των ασπόνδυλων οργανισμών, με τη χρήση μεθόδων οπτικής καταγραφής  (UnderwaterVisualCensus) σε πέντε περιόδους της ημέρας και της νύχτας.
  • Η έρευνα για τη διασπορά στα παράκτια οικοσυστήματα των ελληνικών θαλασσών, τόσο σε κατοικημένες περιοχές όσο και σε απομακρυσμένες βραχονησίδες των χιλιάδων αποτσίγαρων και πλαστικών. Έμφαση δίνεται όχι μόνο στα μακροπλαστικά, αλλά και στα μικροπλαστικά, δηλαδή στις μικροσκοπικές ίνες πλαστικού που έχουν σχηματιστεί κατά τη διάσπαση πλαστικών απορριμμάτων υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πριν λίγες μέρες έγινε η μεταφορά της ερευνητικής βάσης του Αρχιπελάγους στον Φάρο, Ικαρίας σε νέο κτίριο. Η νέα βάση θα προσφέρει σημαντική στήριξη στις προσπάθειες των ερευνητών, αφού η εύρεση χώρου που θα στεγάσει τις εργαστηριακές και υπόλοιπες χερσαίες δραστηριότητες της θαλάσσιας ομάδας θα λύσει αρκετά προβλήματα και θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας.