Εν μέσω άνοιξης, η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους συνεχίζει το πολύπλευρο έργο της αφήνοντας πίσω ένα δύσκολο χειμώνα, όπου η θαλάσσια έρευνα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Οι δραστηριότητες της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας της Οργάνωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και επικεντρώνονται στα παρακάτω:

Μελέτη και χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στο ανατολικό Αιγαίο, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων καταγραφής αλλά και με κατάδυση, με στόχο τον καθορισμό αλιευτικών πεδίων.

• Έρευνα για την καταγραφή πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών και μελέτη της συμπεριφοράς τους.

• Καταγραφή και μελέτη της βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων στη νότιο Σάμο και τα βόρεια Δωδεκάνησα

Παράλληλα, συνεχίζονται με γοργό βήμα οι εργασίες για τη λειτουργία της νέας βάσης του Αρχιπελάγους στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Η εγκατάσταση μας στο νότιο τμήμα του νησιού αναμένεται να προσδώσει νέα διάσταση στις δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας της Οργάνωσης και θα αποτελέσει το σημείο σύνδεσης με τα ερευνητικά μας πεδία στο βόρειο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τον τελευταίο μήνα, μέλη της ερευνητικής ομάδας και εθελοντές, μαζί με την αμέριστη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, της Νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της νέας μας ερευνητικής βάσης.