Σε συνέχεια της πρόσφατης δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας ωδικών πτηνών, παράλληλα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους, λάβαμε πολυάριθμες καταγγελίες από πολίτες για περιστατικά παράνομης σύλληψης και φύλαξης μεγάλου αριθμού πτηνών σε σπίτια, αποθήκες και επαγγελματικούς χώρους σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Για δύο περιστατικά τα οποία επιβεβαιώσαμε προβήκαμε σε σχετικές καταγγελίες στη Διεύθυνση Δασών Σάμου. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και συνεργασία και με την Εισαγγελία του νησιού, και ως αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος και η σύλληψη από τις Αρχές των ατόμων που κρατούσαν παράνομα τα ωδικά πτηνά. Συγκεκριμένα, σε δύο οικίες βρέθηκαν 88 ωδικά πτηνά που ανήκουν σε πέντε διαφορετικά είδη, τα οποία απελευθερώθηκαν ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ οι δράστες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και διώχθηκαν ποινικά.

birds saved 22

Αν και η παράνομη σύλληψη και φύλαξη ωδικών πτηνών μοιάζει σαν μία κοινώς αποδεκτή «συνήθεια», λαμβάνουμε όλο και περισσότερες καταγγελίες, για παράνομη κράτηση-φύλαξη ωδικών πτηνών, που χρησιμοποιούνται είτε ως «διακοσμητικά», είτε σερβίρονται παράνομα ως ακριβά εδέσματα σε εστιατόρια. Ύστερα από τη δημοσιοποίηση της πρόσφατης δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, έχουμε λάβει καταγγελίες από πολλά νησιά του Αιγαίου και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δείχνει την άμεση ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των συμπολιτών μας.

Δυστυχώς υπάρχει μία γενικότερη άγνοια για το γεγονός ότι η σύλληψη και φύλαξη ωδικών πτηνών είναι παράνομη, ενώ παράλληλα κοινή είναι η παραδοχή ότι τα ωδικά πτηνά δεν ακούγονται πλέον να κελαηδούν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον όπως παλαιότερα, αλλά βρίσκονται φυλακισμένα σε υπόγεια, κάτι που επισημαίνεται από πολλούς συμπολίτες μας. Σε κάθε περίπτωση κατανοώντας τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στις μικρές κοινωνίες, το Αρχιπέλαγος διασφαλίζει απόλυτη εχεμύθεια ως προς τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων που μας ενημερώνουν για παράνομες δραστηριότητες λαθροθηρίας και μας βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», μέσω της στενής συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές και τις τοπικές κοινωνίες, στοχεύει να συμβάλλει ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος και σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που ανεχόμαστε επί χρόνια στην Ελλάδα.

20160202_164958

Αφήστε μια απάντηση