Δύο θαλάσσιες χελώνες καρέτα εντοπίστηκαν από κατοίκους στο Κοκκάρι και στον Όρμο Μαραθοκάμπου της Σάμου, εγκλωβισμένες σε ρηχά νερά, ανάμεσα σε βράχια. Βρέθηκαν εμφανώς εξαντλημένες και εκτιμάται ότι δεν ήταν σε θέση να καταδυθούν, ούτε να τραφούν, για πολλές ημέρες.

Και στα δύο αυτά περιστατικά ειδοποιήθηκε άμεσα η ομάδα ανταπόκρισης εκβρασμών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και τελικά μετέφερε τις χελώνες στην ερευνητική βάση της Σάμου, όπου τους προσφέρθηκαν πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα όπου παρέχεται περίθαλψη. Η ασφαλής μεταφορά στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά με τη συνδρομή της Attica Group και της εταιρείας Blue Star Ferries.

Τα περιστατικά εύρεσης τραυματισμένων άγριων ζώων από κατοίκους των νησιών και των παράκτιων περιοχών του Αιγαίου είναι δεκάδες κάθε μήνα. Αν και δεν έχουμε την δυνατότητα να δημοσιοποιούμε το καθένα από αυτά, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε το ουσιαστικό ενδιαφέρον των νησιωτών και τη συγκινητική ανταπόκρισή τους σε περιστατικά που χρήζουν περίθαλψη.

Έπειτα από 24 και πλέον χρόνια στο Αιγαίο, στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, δουλεύοντας δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και σε στενή συνεργασία με αυτές, διαπιστώνουμε, μέρα με την ημέρα, την αλλαγή της στάσης των ανθρώπων σε σχέση με το περιβάλλον. Είναι πλέον εμφανής η συνειδητοποίηση ολοένα και περισσοτέρων, ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι των οικοσυστημάτων μας και ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από την προστασία τους.