Ήταν μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, όταν κάτοικος της περιοχής αντίκρισε τραυματισμένη μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα στην παραλία του Πυθαγορείου της Σάμου. Αμέσως επικοινώνησε με τα γραφεία του Ινστιτούτου μας στη Σάμο και σε πολύ λίγο μια ομάδα επιστημόνων και εθελοντών έφθασε στο σημείο.

Επρόκειτο για μια αρσενική ενήλικη χελώνα Καρέτα (Caretta caretta), η οποία έφερε βαθύ τραύμα στο κεφάλι της, που κατά πάσα δυνατότητα, προκλήθηκε από προπέλα ταχύπλοου σκάφους. Η ομάδα παρείχε τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη χελώνα και ύστερα τη μετέφερε στην Ερευνητική Βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο.

Λόγω της σοβαρότητας του τραύματος, αποφασίστηκε ότι η χελώνα έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Περίθαλψης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Καθώς το πλοίο της γραμμής επρόκειτο να αναχωρήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για το λιμάνι του Πειραιά, η διάσωση της τραυματισμένης χελώνας φαινόταν αδύνατη. Όμως, με την πολύτιμη βοήθεια και παρέμβαση του προσωπικού του Λιμεναρχείου Σάμου, τα καταφέραμε! Ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας, καθυστερώντας τον απόπλου για δεκαπέντε λεπτά και παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια για την ασφαλή μεταφορά της χελώνας.

Οι επιστήμονες του ΑΡΧΕΛΩΝ την παρέλαβαν ζωντανή την επόμενη ημέρα το πρωί και την μετέφεραν στο κέντρο περίθαλψης. Οι πρώτες εξετάσεις και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπάρχουν πολλαπλά και σοβαρά τραύματα στο κρανίο της πιθανά εξ’ αιτίας του χτυπήματος από την προπέλα. Τις επόμενες μέρες, έπειτα από πλήρη εξέταση, θα αποφασιστεί εάν η χελώνα θα μπορέσει να επιστρέψει και να επιβιώσει στον φυσικό της περιβάλλον ή αν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία NEL Lines, τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου Μυτιλήνη και το Λιμεναρχείο Σάμου για τη βοήθειά τους.

Εάν εντοπίσετε κάποιο τραυματισμένο ή νεκρό ζώο, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στα τηλέφωνα 22730 61147, 2273087600, και για έκτακτη ανάγκη επικοινωνίας στο 6974744949.