Από όλους τους μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που προσφέρει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος εδώ και 22 χρόνια, οι πιο εύστοχες ερωτήσεις που δεχόμαστε προέρχονται πάντοτε από τους μικρότερους μαθητές – γεγονός που μας γεμίζει με ελπίδα, αλλά και με μεγάλη ευθύνη.

Το σίγουρο όμως είναι ότι έχοντας ακολουθήσει τις κοντόφθαλμες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, οι γενιές μας αφήνουν σε αυτά τα παιδιά δυσθεώρητα προβλήματα και όχι λύσεις. Όχι μόνο σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους που αναλογούν στη γενιά μας, αλλά εξαντλούμε και αυτούς από τους οποίους εξαρτώνται οι επόμενες.
Αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος αξιοποιούμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να μπορούμε, έστω και εξ αποστάσεως, να συνεχίζουμε τις ενημερωτικές δράσεις για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Οι δράσεις αυτές που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων του Αιγαίου, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, προσφέρονται από το σκάφος Aegean Explorer που βρίσκεται στο λιμάνι των Λειψών.

Σε αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον και μεράκι κάποιων ξεχωριστών εκπαιδευτικών, τόσο για την προετοιμασία των μαθητών, όσο και για να υπάρχει ουσιαστική συνέχεια εντός και εκτός της τάξης, έπειτα από το τέλος των ενημερωτικών δράσεων.
Παρόλο το μεγάλο φόρτο εργασίας, εμείς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος πάντοτε βρίσκουμε τον δημιουργικό χρόνο που απαιτείται για να προσφέρουμε ενημερωτικές δράσεις σε μαθητές σχολείων από όλες τις βαθμίδες.
Ευχαριστούμε το 8ο Νηπιαγωγείο Καλύμνου και την νηπιαγωγό Γεωργία Παπαδοπούλου, για τη δράση “Ήρωες της Ελληνικής Μεσογείου”, στην οποία συμμετέχουμε με μεγάλη χαρά.