Καθώς αλλάζουν οι εποχές, οι κήποι μας στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μεταμορφώθηκαν σταδιακά από καλοκαιρινούς σε φθινοπωρινούς και τώρα σε χειμερινούς, παραμένοντας παραγωγικοί 12 μήνες το χρόνο. Τους τελευταίους 6 μήνες ο κήπος μας έβγαλε πάνω από 10 τόνους λαχανικών και φρούτων, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των διατροφικών αναγκών της ερευνητικής ομάδας με καλής ποιότητας προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Εκτός των κήπων, τα 80 περίπου οπωροφόρα δέντρα που φυτέψαμε την περασμένη άνοιξη έχουν ήδη ξεκινήσει να μας δίνουν τους πρώτους τους καρπούς.

Από την παραγωγή ότι δεν προλάβει να καταναλωθεί φρέσκο, μεταποιείται (αποξηραίνεται, γίνεται μαρμελάδα κλπ) και έτσι είναι εύχρηστο για κατανάλωση και εν πλω από τα πληρώματα  των σκαφών. Όλη αυτή δουλειά για την καλλιέργεια, φροντίδα των κήπων, μεταποίηση, κλπ γίνεται κυρίως πέρα από τις ώρες εργασίας όλων μας σε στεριά και θάλασσα.

Ο στόχος μας να είμαστε αυτάρκεις και να καταναλώνουμε καλής ποιότητας και ασφαλή προϊόντα είναι κάτι εφικτό για τους περισσότερους, εάν έχουν πρόσβαση έστω και σε λίγα τετραγωνικά παραγωγικού χώματος – αρκετά για να εξασφαλίσει μία οικογένεια μεγάλο μέρος των διατροφικών της αναγκών. Στις μέρες μας αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς τα κηπευτικά δεν είναι μόνο ακριβά, αλλά και κακής ποιότητας ή ακόμα και επικίνδυνα λόγω της αλόγιστης χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ζούμε σε μία χώρα με εξαιρετικό κλίμα, και πέρα από ένα μικρό κομμάτι γης το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη γνώση, πολύ μεράκι και φροντίδα.