Μετά την επιτυχία της προηγούμενης μας προσπάθειας, το Αρχιπέλαγος ξεκινάει ένα νέο κύκλο crowdfunding με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα στηρίξουν ουσιαστικά την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και των ιχθυαποθεμάτων του Αιγαίου, μέσω της διάθεσης επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων. http://igg.me/p/781451/x/4811424

Με αυτήν την δεύτερη προσπάθεια crowdfunding στοχεύουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες δωρεές, με το σύνολο των οποίων θα βοηθήσουμε περισσότερους ψαράδες, από τους Λειψούς, την Πάτμο και τους Αρκιούς. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους ψαρεύουν εντός του μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής των συμπλέγματος των Αρκιών (Δήμος Πάτμου).

Η ανησυχία μας είναι μεγάλη για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους ψαράδες που συνυπάρχουν με τα θαλάσσια θηλαστικά. Η Ομάδα Αλιευτικής Έρευνας του Αρχιπελάγους, που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο εργάζεται μόνιμα στην περιοχή των βορείων Δωδεκανήσων με έδρα τους Λειψούς, καταγράφει σημαντικούς πληθυσμούς από θαλάσσια θηλαστικά: μεσογειακές φώκιες, αλλά και 2 είδη δελφινιών – το ρινοδέλφινο και το ιδιαίτερα σπάνιο βραχύρυγχο κοινό δελφίνι. Παράλληλα όμως καταγράφουμε ότι αυτά προκαλούν και αυξανόμενες ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην επίλυση αυτού του αναπόφευκτου ανταγωνισμού.

Κατά το πρώτο crowdfunding η τοπική κοινωνία πραγματικά εντυπωσιάστηκε με το πως άλλοι άνθρωποι, που ζουν τόσο μακριά, στήριξαν αυτή την προσπάθεια από το υστέρημα τους. Αυτό σίγουρα αποτελεί μία ηθική επιβράβευση για το γεγονός ότι παρ’όλες τις συχνές ζημιές που προκαλούν τα δελφίνια και οι φώκιες στα δίχτυα των ψαράδων, στην περιοχή δεν έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες καμία ηθελημένη θανάτωση ή τραυματισμός.

Τόσο στην προηγούμενη όσο και στην συγκεκριμένη προσπάθεια crowdfunding, όλοι οι συνεργαζόμενοι ψαράδες και οι αλιευτικοί τους σύλλογοι υπογράφουν ένανΕθελοντικό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Προστασία της Θαλάσσιας Ζωής.

Τα νέα δίχτυα που θα προσφέρουμε στους αλιείς διαθέτουν ένα μεγαλύτερο μέγεθος ματιών, δηλαδή θα παγιδεύουν μεγαλύτερου μεγέθους ψάρια, ψαρεύοντας έτσι πιο επιλεκτικά. Αυτό θα συμβάλλει παράλληλα στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, ωφελώντας τόσο τα θαλάσσια θηλαστικά όσο και τους αλιείς.

Η υποστήριξη σας ανεξαιρέτως ποσού, είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο ως χρηματική αξία, αλλά επιπλέον και ως ηθική υποστήριξη. Ας στηρίξουμε λοιπόν όλοι έμπρακτα την συνύπαρξη των ψαράδων με τα θαλάσσια θηλαστικά! http://igg.me/p/781451/x/4811424

Πολιτική Διαφάνειας του Αρχιπελάγους
Στο Αρχιπέλαγος, διατηρούμε αυστηρή πολιτική διαφάνειας για όλες τις δωρεές που λαμβάνουμε. Το σύνολο των δωρεών που θα συγκεντρωθεί από το crowdfunding θα διατεθεί για την αγορά επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως όλοι όσοι στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις μας για την προστασία των ελληνικών θαλασσών λαμβάνουν λεπτομερή ενημέρωση για τον τρόπο που αξιοποιείται η δωρεά τους.