Το Νορβηγικό Μουσείο Θαλασσών παρουσιάζει ενημερωτικό υλικό του Αρχιπελάγους για τη διάσπαση των πλαστικών στις θάλασσες, ως μέρος της έκθεσης με τίτλο «Ελπίδα για τους Ωκεανούς».

Στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά, ένα πρόβλημα το οποίο προκαλούμε όλοι μας, ηθελημένα ή μη. Γεγονός είναι ότι ζούμε στην “Εποχή του Πλαστικού”, το οποίο καταναλώνουμε αλόγιστα και απορρίπτουμε συχνά ανεύθυνα στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να καταλήγει στις θάλασσές μας.

Αντίθετα με τα όσα πιστεύαμε έως πρόσφατα για τα πλαστικά, η διάσπαση τους με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, του αλατιού και των κυμάτων μπορεί να γίνει για διάφορους τύπους πλαστικού πολύ σύντομα, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών (και όχι αιώνων). Όταν αποκτήσουν τη μορφή αόρατων ινών, τα μικροπλαστικά γρήγορα μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, αλλά και στο πιάτο μας…

14021723_10153897820170878_5753642644386987093_n

Σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, έπειτα από την ανάλυση περισσότερων από 1200 δείγματα (νερού, θαλάσσιου ιζήματος, ψαριών και ασπόνδυλων,) από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών θαλασσών, η έκταση του διασκορπισμού των μικροσκποπικών ινών πλαστικού είναι πραγματικά ανησυχητική: ένα μόνο δείγμα από τα 1200 δεν περιείχε ούτε μία ίνα μικροπλαστικού!

Η συμβολή του Αρχιπελάγους στην έκθεση «Ελπίδα για τους Ωκεανούς» στο Όσλο της Νορβηγίας, είναι μία αναγνώριση της πολυετούς προσπάθειάς μας για την ανάδειξη και την καταπολέμηση αυτού του σύνθετου προβλήματος!