Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες, 30/06 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων όταν μέλη του Αρχιπελάγους προσπάθησαν να σταματήσουν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από τουρκικά αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αυτή τη φορά η διακίνηση ερυθρού τόνου και η απόπειρα παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας έγινε από τα σκάφη: Aboulkerim (34.18.TG.2699) και Masallah.Refik.Usta (10.03.TG.0123) σε περιοχή που ορίζεται από το στίγμα: 37ο39’49’’ Β, 26ο34’32’’Α. (1.5 μίλι δυτικά της Σάμου).

Η διόπτευση σε πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκε στις 19:00 από το ιστιοφόρο ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους «Νηρέας», το οποίο εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε ωκεανογραφικές παρατηρήσεις, 2μίλια ΝΔ των ακτών της Σάμου.

Ένα από τα σκάφη (Masallah.Refik.Usta ) ρυμουλκούσε κλωβό για τη μεταφορά ζωντανών αλιευμάτων (κατά πάσα πιθανότητα τόνων), ενώ το άλλο (Aboulkerim) διέπλεε σε κοντινή απόσταση με ελιγμούς και έχοντας έτοιμα προς χρήση τα αλιευτικά του εργαλεία.

Στις 19:30 παρατηρήσαμε προετοιμασία για αλιευτική δραστηριότητα, αλλά αποχωρήσαμε από την περιοχή λόγω των αργών και δυσκίνητων κινήσεων του ιστιοφόρου «Νηρέας». Επανήλθαμε στην περιοχή με τη δύση του ηλίου, με το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Αρχιπελάγους «Ωκεανός», όπου και διαπιστώσαμε ότι είχε γίνει χρήση αλιευτικών εργαλείων (κυκλικά δίχτυα επιφανείας μήκους άνω των 10-15χλμ.) μεταξύ Φούρνων και Σάμου, σε απόσταση 1.5 μιλίου από τις ακτές της Σάμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στην περιοχή αντιμετωπίσαμε την προκλητική στάση των πληρωμάτων των παραπάνω αλιευτικών, η οποία εξελίχθηκε και σε ευθεία απειλή, όταν μέλη του Αρχιπελάγους που βρίσκονταν στο σκάφος προσπάθησαν να κόψουν τους ιχθυοκλωβούς και να ματαιώσουν την παράνομη δράση των τουρκικών αλιευτικών. Ένα εξ αυτών (Aboulkerim) έστρεψε την πλώρη του και κινήθηκε προς το μέρος μας αρκετές φορές προσπαθώντας να μας εμβολίσει.

Η αρνητική έκβαση της υπόθεσης για τα τούρκικα αλιευτικά και η μετεξέλιξη της σε σοβαρό επεισόδιο ανάγκασε τα σκάφη να πλεύσουν προς τα διεθνή ύδατα.

Τα μέλη του Αρχιπελάγους είχαν ενημερώσει εξ αρχής τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και συνέχιζαν να το πράττουν καθ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον έλεγχο των σκαφών και των παράνομων αλιευτικών τους δραστηριοτήτων. Σε επικοινωνία μας με το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας (ΚΠΑ) ενημερωθήκαμε ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (VMS – Vessel Monitoring System) δεν δύναται να καταγράψει τουρκικά αλιευτικά σκάφη, αν και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1224/2009, και σκάφη τρίτων χωρών που διαπλέουν κοινοτικά ύδατα υποχρεούνται να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές που να επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώριση τους από το συγκεκριμένο σύστημα.

Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν τίποτα απολύτως απ’ όσα προβλέπει ο (ΕΚ) 1224/2009 με αποτέλεσμα ξένα αλιευτικά σκάφη, που αντιπροσωπεύουν ένα μαφιόζικο κύκλωμα εκμετάλλευσης ενός πανάκριβου αλιεύματος, να παρανομούν ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι των πιο ευαίσθητων σημείων του Αιγαίου απειλώντας με κυνισμό οποιονδήποτε προσπαθήσει να τους εμποδίσει.
Είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι ο μηχανισμός που στηρίζει αυτό το σύστημα ελέγχου και ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες είναι τόσο σκουριασμένος, που η δυσλειτουργία του τον καθιστά επικίνδυνο για την προστασία τόσο των ιχθυαποθεμάτων, όσο και της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Δεδομένου ότι στις περιοχές, όπου ρίχνονται αυτά τα δίχτυα (κυκλικά δίχτυα επιφανείας μήκους άνω των 10-15 χλμ) είναι πολύ έντονη η παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών, ο κίνδυνος για τον εγκλωβισμό και τον ακούσιο ή εκούσιο θάνατο τους είναι τεράστιος (συχνά τα θανατωμένα θαλάσσια θηλαστικά και οι χελώνες αποτελούν τροφή για τους μεταφερόμενους τόνους). Τα μέλη του Αρχιπελάγους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα πιο ευαίσθητα σημεία του Αιγαίου και θα προσπαθούν να προλαμβάνουν ή να ακυρώνουν παρόμοιου τύπου καταστάσεις.