Άλλη μία μεγάλη φωτιά προκάλεσε σημαντική καταστροφή στο νησί της Σάμου και ενώ η φύση έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται, το τραγικό και αναντικατάστατο είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Η Σάμος είναι ένα πολύπαθο νησί, που υποφέρει από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, όμως είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά της Μεσογείου που έχουν την δυνατότητα γρήγορης φυσικής αναδάσωσης. Είναι όμως και ένα από τα ελάχιστα νησιά της Μεσογείου όπου επιβιώνουν ακόμα υγιείς πληθυσμοί χρυσού τσακαλιού.
Οι πληθυσμοί του χρυσού τσακαλιού έχουν καταλυτικό ρόλο στην διαδικασία φυσικής αναγέννησης των καμένων εκτάσεων, καθώς τρέφονται με τρωκτικά και συνεπώς περιορίζουν τους πληθυσμούς τους, που σε αντίθετη περίπτωση θα παρεμπόδιζαν την ανάπτυξη της καινούργιας βλάστησης που φυτρώνει στις καμένες εκτάσεις.
Ένα μικρό χρυσό τσακάλι απελευθερώθηκε τις προηγούμενες στο φυσικό του περιβάλλον. Πριν μερικές εβδομάδες, κάτοικοι της ανατολικής Σάμου το εντόπισαν τραυματισμένο έπειτα από πρόσκρουση με αυτοκίνητο. Για τη διάσωσή του ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεργάστηκαν με μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου, αστυνομικούς του νησιού και με τον κτηνίατρο κ. Καραμηνά. Τελικά το τσακάλι μεταφέρθηκε για εξειδικευμένη φροντίδα στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Αθήνα, όπου παρέμεινε μέχρι να είναι σε θέση να απελευθερωθεί και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον. Η ασφαλής μεταφορά του τσακαλιού προς και από τον Πειραιά πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά με τη συνδρομή της Attica Group και της εταιρείας Blue Star Ferries.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους κατοίκους που εντόπισαν το τραυματισμένο τσακάλι και για τον ενδιαφέρον τους για αυτό το περιστατικό, αλλά όλους όσους συνέδραμαν και έκαναν εφικτή την αποκατάσταση αυτού του ξεχωριστού θηλαστικού και τελικά την επιστροφή του στο φυσικό του περιβάλλον.
Οι πρωτοβουλίες από κατοίκους και φορείς για την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας των νησιών, και η άμεση αναφορά στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος περιστατικών τραυματισμένων άγριων ζώων (θαλάσσιων και χερσαίων), είναι ιδιαίτερης σημασίας για να μπορέσουμε να περιορίσουμε κάποιες από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σάμο επιβιώνει ο μοναδικός νησιωτικός πληθυσμός Χρυσού Τσακαλιού στην Ελλάδα – ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός αυτός είναι γενετικά μοναδικός σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς χρυσών τσακαλιών στα Βαλκάνια, όπως αποδεικνύεται από έρευνα στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PlosOne.