Στις 27 και 28/9/05 ο Στρατός Ξηράς προγραμμάτιζε να υλοποιήσει Ασκηση Βολής με Πραγματικά Πυρά στις βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της νήσου Πάτμου).Οι βραχονησίδες αυτές αποτελούν μέρος του Μόνιμου Καταφυγίου Αγριας Ζωής, Συμπλέγματος Νησίδων Αρκιών-Πάτμου, το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από έρευνα και ενέργειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος Αιγαίου. Στηρίζουν πληθυσμούς προστατευόμενα είδη προτεραιότητας όπως η Μεσογειακή Φώκια και ο Μαυροπετρίτης, καθώς και ο Αιγαιόγλαρος, ο Μύχος, ο Αρτέμης, ο Κορμοράνος και πολλά άλλα. Το Ανυδρο και το Πετροκάραβο, αποτελούν τόπο σημαντικό αναπαραγωγής για τα είδη αυτά.

Με στόχο την ακύρωση αυτής της στρατιωτικής άσκησης, το Αρχιπέλαγος προέβη σε σειρά συντονισμένων ενεργειών για την ενημέρωση των αρμόδιων υπουργείων και στρατιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των επικεφαλής της στρατιωτικής άσκησης. Παρά την αρχική άρνηση σχετικά με την ακύρωση της άσκησης, οι συντονισμένες ενέργειες, καθώς και η δυναμική παρέμβαση των μελών της οργάνωσης στις νησίδες, είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της άσκησης σε αυτή την ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας περιοχή.

Παράλληλα, την προσπάθεια ακύρωσης της άσκησης αυτής στήριξε και η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Έπειτα από παρέμβαση του Αρχιπελάγους και με τον συντονισμό του συνεργάτη της οργάνωσης Dr Giuseppe Notarbartolo di Sciara, υπήρξε μία πραγματικά άμεση και δυναμική κινητοποίηση μεγάλου αριθμού οργανισμών και ινστιτούτων περιβάλλοντος καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου.

Με την ακύρωση αυτής της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης, πέραν του ότι απεφεύχθη η καταστροφή των οικοσυστημάτων των νησιών και των σπάνιων ειδών που ζουν σε αυτά, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα προηγούμενο για τον περιορισμό της χρήσης πραγματικών πυρών σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας.

Στόχος αυτής της δράσης του Αρχιπελάγους είναι να καταργηθούν όλες οι παράνομες ασκήσεις που χρησιμοποιούν εκρηκτικά κοντά σε βιότοπους, σε περιοχές όπου ζουν προστατευόμενα είδη, καθώς και στα παράκτια οικοσυστήματα και το ανοιχτό πέλαγος. Οι ασκήσεις αυτές επιβαρύνουν, τόσο την βιοποικιλότητα και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όσο και την υγεία των κατοίκων των νησιών, διασπείροντας ανεξέλεγκτα τοξικές ουσίες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2005, ο αριθμός αυτών των παράνομων στρατιωτικών ασκήσεων είναι μεγάλος.

Αφήστε μια απάντηση