Αφιέρωμα του διεθνούς περιοδικού υδρογραφίας Hydro International, στην νέα επιστήμονα Inge van den Meiracker από την Ολλανδία, η οποία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της στο Geographical Information Management and Applications στο University of Utrecht, συμμετείχε ενεργά για 6 μήνες στην έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

 

 

Το άρθρο αυτό αντανακλά έμμεσα και στους εκατοντάδες φοιτητές και νέους ερευνητές, από κάθε γωνία του κόσμου, οι οποίοι στα πλαίσια της συνεργασίας με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνδράμουν στις δράσεις έρευνας και προστασίας ,ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύονται και αποκτούν εξειδίκευση που είναι πολύτιμη για την μελλοντική τους σταδιοδρομία. Συμμετέχουν στην πολυεπίπεδη έρευνα, η οποία δεν γίνεται στο πλαίσιο υποχρεώσεων κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, αλλά είναι μέρος της 20ετούς και πλέον προσπάθειας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος να αξιοποιήσει την έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, με ολοένα και καλύτερο εξοπλισμό και υποδομές. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου των θαλασσών μας. 

Εάν δεν καλύψουμε τα κενά γνώσης για τη ζωή στις θάλασσές μας και για τον τρόπο που αυτή επιβαρύνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Εμείς όλοι στην Ελλάδα, στην χώρα όπου πρωτοξεκίνησε πριν 2.500 χρόνια η θαλάσσια επιστήμη, μοιραζόμαστε στις μέρες μας την ακόμα μεγαλύτερη κοινή ευθύνη για την προστασία των θαλάσσιων πόρων, καθώς μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες υποβαθμίζεται σε ανησυχητικό βαθμό από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για αυτό τον κοινό στόχο, οφείλουμε όλοι μας (φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ομάδες πολιτών και αρχές), να συμβάλλουμε με όποιες δυνάμεις έχουμε, πριν είναι πολύ αργά.

Μπορείτε να διαβάσετε το ειδικό άρθρο του περιοδικού Hydro International που παρουσιάζει την σκληρή και ποιοτική δουλειά της Inge van den Meiracker εδώ (σελ 19-21).