Έπειτα από διετή προεργασία, η ιδιαίτερα σημαντική δράση ECOMARINE βρίσκεται πλέον δυναμικά σε εξέλιξη με βάση τη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, το Πανεπιστήμιο Oviedo Ισπανίας, τα Πανεπιστήμια Terengganu και Kebangsaan της Μαλαισίας, καθώς και το πανεπιστήμιο Andhra της Ινδίας.

Εχθές ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκπαίδευσης 15 ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Μαλαισίας και την Ινδίας, στο Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Aπό πλευράς του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος η εκπαίδευση έγινε από 4 επιστήμονες με ειδίκευση στην έρευνα των μικροπλαστικών ρύπων, τη χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την καταγραφή του γαλάζιου άνθρακα, καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιτόπιων ερευνών για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός των τεσσάρων νέων εργαστηρίων πεδίου “Marine Monitoring Labs” στη Μαλαισία και την Ινδία που θα στοχεύουν μεταξύ άλλων στην παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην εκτίμηση της έκτασης της πλαστικής ρύπανσης, σε αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές του Ινδικού Ωκεανού.

Εργαστήριο πεδίου του Ινστιτούτου Αρχιπελάγους στο νησί των Λειψών

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των “Marine Monitoring Labs” με βάση τεχνογνωσία και εξειδίκευση που έχει αναπτύξει τις τελευταίες 2 δεκαετίες στη δημιουργία και λειτουργία εργαστηρίων πεδίου και στα ερευνητικά πρωτόκολλα χαμηλού κόστους και υψηλής επιστημονικής εγκυρότητας. Έπειτα από πολυάριθμες σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μεταφέρει αυτή την γνώση και εμπειρία στη δράση ECOMARINE. Τον ερχόμενο Απρίλιο, η τελευταία φάση εκπαίδευσης των επιστημόνων πρόκειται να λάβει χώρα στο Αιγαίο, εν πλω στο σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Aegean Explorer, καθώς και στα εργαστήρια στις ερευνητικές βάσεις στα νησιά της Σάμου και των Λειψών.

Ζούμε σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφικής ανθρώπινης επίδρασης είναι όχι μόνο εμφανείς αλλά και κοινές στις θάλασσες και τους ωκεανούς ανά τον πλανήτη. Παράλληλα οι δεσμεύσεις κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για την προστασία των θαλασσών απέχουν πολύ από την πράξη και συνήθως το μόνο αποτέλεσμα είναι οι πομπώδεις εξαγγελίες χωρίς εφαρμογή. Συνεπώς θεωρούμε αναγκαίο να αναπτύσσουμε δράσεις όπως το ECOMARINE που έχουν άμεση πρακτική εφαρμογή και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο Prof. Kesaven Bhubalan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Terengganu της Μαλαισίας, “μέσα από αυτή τη δράση έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία σε διεθνές επίπεδο και να καθορίσουμε βέλτιστες μεθοδολογίες που θα εφαρμόσουμε αρχικά σε τοπικό και σταδιακά σε εθνικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα δεδομένων των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και το μεγάλο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης που έχει ανησυχητική έκταση στον Ινδικό Ωκεανό”.

Αφήστε μια απάντηση