Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μέσα σε μία μέρα κλήθηκε να συνδράμει σε 2 επείγουσες δια-νησιωτικές διακομιδές ασθενών με βαριά νοσήματα (εκτός COVID 19).
Με συνεχή παρουσία εδώ 24 και πλέον χρόνια στο Αιγαίο, πολυάριθμα είναι τα αντίστοιχα περιστατικά στα οποία έχουμε κληθεί να ανταποκριθούμε, συνήθως υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος διαθέτει, πάντοτε αφιλοκερδώς, τα σκάφη του προς στην Πολιτική Προστασία και τις κοινωνίες των νησιών, όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανένα άλλο μέσο μετακίνησης.

Δείτε το σχετικό Βίντεο

Στα συγκεκριμένα περιστατικά κατανοούμε απόλυτα ότι με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, τα σκάφη του Λιμενικού δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν. Αυτό όμως που δεν κατανοούμε είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ασθενοφόρα σκάφη, τα οποία έχουν διαφημιστεί τόσο πολύ και έχουν κοστίσει ακόμα περισσότερο, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα ακριβό εξειδικευμένο εξοπλισμό για να ανταποκρίνονται σε ιατρικά περιστατικά, ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες. Είναι πραγματικά παράδοξο γιατί ακόμα και όταν υπάρχει πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών – δηλαδή συνθηκών κατά τις οποίες είναι απολύτως απαραίτητα, ελλιμενίζονται και παραμένουν δεμένα σε μεγάλα νησιά στα οποία δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Η θέση τους θα πρέπει να είναι σε στρατηγικά σημεία κοντά στα μικρά νησιά, τα οποία τα έχουν απόλυτη ανάγκη.
Εμείς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, παραμένουμε πάντοτε σε ετοιμότητα για να συνδράμουμε όπου είναι εφικτό. Όπως άλλωστε συνδράμουμε στην προστασία της φύσης, αντίστοιχη ηθική υποχρέωση έχουμε να βοηθάμε όπως μπορούμε τους συνανθρώπους μας. Όμως δεν φτάνει ούτε η ναυτοσύνη, ούτε το φιλότιμο, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που καλούμαστε να μεταφέρουμε με τα σκάφη μας έχουν τις απαραίτητες εξειδικευμένες συνθήκες και φροντίδα για τη μεταφορά τους, στη δύσκολη στιγμή που πρέπει να γίνει μία επείγουσα διακομιδή για λόγους υγείας. Ευχόμαστε λοιπόν να δούμε γρήγορα τα ασθενοφόρα σκάφη να ανταποκρίνονται στον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκαν.