Επιστήμονες αλλά και ψαράδες παρατηρούν καθημερινά τη μείωση ειδών όπως ο σαργός, η γόπα, ο ροφός και το μπαρμπούνι.

Τα ψάρια στο Αιγαίο μειώνονται συνεχώς. Το παρατηρούν καθημερινά οι ψαράδες. Το πιστοποιούν επιστημονικές έρευνες. Ο σαργός, η γόπα, ο ροφός, το μπαρμπούνι είναι μόνο μερικά από τα αλιεύματα που ολοένα και λιγοστεύουν.

Το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ειδικοί και οι αλιείς είναι κατηγορηματικό: η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για την αναβαθμισμένη πλέον παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση. Και οι πολίτες να αποφεύγουν είδη που υπεραλιεύονται, καθώς και τον γόνο, τα μικρά ψάρια δηλαδή που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής. Διαφορετικά, οι μελλοντικές γενιές θα δυσκολεύονται πολύ να γευτούν όλα τα ψάρια…

«Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων είναι κάθετη. Κύρια αιτία είναι η αναβάθμιση της παράνομης αλιείας. Κι αυτό έχει συνέπειες σε είδη που δεν ανανεώνονται εύκολα, όπως οι σαργοί, οι ροφοί. Εχουν μεγάλο πρόβλημα αναπαραγωγής», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης. «Αυτό που μας λένε οι ψαράδες, σχεδόν απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, είναι ότι κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Η αλιευτική τους παραγωγή πέφτει. Και έτσι φτάνουν στα όρια της επιβίωσης χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με την αλιεία. Καταστρέφεται ένα επάγγελμα», σημειώνει από την πλευρά της η υδροβιολόγος και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο, Αναστασία Μήλιου. Για κατακόρυφη πτώση των αλιευμάτων τα τελευταία χρόνια μιλούν και οι ψαράδες. «Η μείωση είναι δεδομένη. Σχεδόν σε όλα τα αλιεύματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας στην Περιφέρεια Νότιας Ελλάδας, Δημήτρης Ζάννες. Με την εμπειρία των 23 ετών στις θάλασσες κυρίως στην περιοχή των Κυκλάδων – ασχολείται με την παράκτια αλιεία από τα 17 του χρόνια – μπορεί να καταλάβει πότε ένα είδος λιγοστεύει ή είναι σε αφθονία. «Για παράδειγμα, τον αστακό τον έχουμε χάσει. Είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Σπανίζει. Ολο και πιο σπάνια στα δίχτυα μας είναι το μπαρμπούνι. Σε λιγότερες ποσότητες είναι πλέον και ο σαργός. Αλλά και η γόπα, εδώ στις Κυκλάδες, έχει χαθεί». Υπάρχουν κι άλλα είδη, λέει, όπως η σκορπίνα που πλέον «την ψαρεύουμε σε όλο και λιγότερο ικανοποιητικά μεγέθη». Το δείχνουν και οι έρευνες.Ερευνα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» έχει δείξει ότι η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσές μας είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται. Η μείωση της παραγωγικότητας σε κάποιες περιοχές φτάνει το 50%-80% σε διάστημα μόλις δύο ετών. Στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου δείχνουν ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών μειώθηκαν κατά 50% οι εκφορτώσεις παράκτιας αλιείας στο Ανατολικό Αιγαίο. Από τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του προέκυψε κατακόρυφη πτώση των εμπορικών ειδών ψαριού (συναγρίδα, σαργός, κουτσομούρες, σκαθάρια). Εφτανε έως το 88% σε σύγκριση με το 2010. Μεγάλη ήταν η μείωση – 60% – και στα πιο συνηθισμένα ψάρια (σκορπίνα, μπαρμπούνι, γόπα, σουπιά).

 

Άρθρο του Μάνου Χαραλαμπάκη στα ”Νέα”, 16/7/2013